zatraženo produljenje mjera

U Brodsko-posavskoj županiji 14 novooboljelih, u jednoj OŠ nastava online

07.09.2020 u 13:30

Bionic
Reading

U Brodsko-posavskoj županiji je 14 novooboljelih od koronavirusa, a jedna osnovna škola u Slavonskom Brodu nije počela s redovitim radom pa učenici nastavu prate online, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite

Po incidenciji broja oboljelih ta je županija već neko vrijeme pri vrhu na nivou Hrvatske, upozorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić rekao je na konferenciji za novinare da je trenutno 11 djelatnika te bolnice pozitivno, a 36 je u samoizolaciji.

Iz stožera su potvrdili da u Brodsko-posavskoj županiji samo jedna osnovna škola nije započela s redovnom nastavom, učenici škole iz Slavonskog Broda do 16. rujna nastavu će imati online (model C). U toj školi jedna je učiteljica pozitivna na koronavirus, a prethodno je bila na sjednici nastavničkog vijeća.

Zamjenik Brodsko-posavskog župana za društvene djelatnosti Damir Mirković rekao je da su poduzete sve mjere za što sigurniji početak školske godine.

"Vidimo da je situacija složena i da je ključan ljudski faktor. Molim sve koji upravljaju i rade u školama, učenike da se pridržavaju mjera. Ovaj slučaj koji imamo danas, sigurno nije zadnji. Moramo biti pripravni i ne dizati paniku", istaknuo je Mirković.

"Ne postoje segmenti društva koji nisu pogođeni pandemijom. Naše brojke sada definitivno nisu dobre. Imali smo niz problema na različitim okupljanjima. Sa jedne svadbe imali smo na desetke osoba u samoizolaciji", upozorio je Cvitković.

Potvrdio je da na području ove županije ima još pozitivnih prosvjetnih djelatnika, ali da u drugim slučajevima nije bilo potrebe za odgodom redovne nastave.

Proteklog vikenda utvrđen je i proboj zaraze u jedan privatni dom za stare i nemoćne. Cvitković kaže kako je zaraza prvo potvrđena kod jednog štićenika, a naknadnim testiranjem zaraza je potvrđena kod ukupno četiri štićenika i jedne djelatne osobe. Ostali štićenici za sada imaju negativne nalaze.

Zbog bojazni da se situacija dodatno pogoršava županijski Stožer zatražio je od Nacionalnog Stožera CZ produženje postojećih mjera na mjesec dan.

Mjere uključuju svatove s maksimalno 20 uzvanika, pokope s 50 sudionika i stroge mjere za javna okupljanja (mise, izložbe...).

Novost je ograničenje broja prisutnih do 200 osoba na sportskim susretima. Posljednja mjera još čeka odobrenja Nacionalnog stožera.

Na području Brodsko-posavske županije trenutno su 472 osobe pod mjerom samoizolacije.