Rutinska imunizacija

U Britaniji zbog epidemije ospica krenula kampanja za cijepljenje

29.02.2024 u 06:15

Bionic
Reading

Britanija u četvrtak pokreće kampanju cijepljenja djece, priopćile su zdravstvene vlasti, upozoravajući na pad procijepljenosti dok se zemlja suočava s pogoršanjem epidemije ospica

Rutinska imunizacija djece u Britaniji protiv zaraznih bolesti uključujući ospice, zaušnjake, rubeolu, difteriju i dječju paralizu, postupno je padala tijekom proteklog desetljeća, što se još dodatno pogoršalo nakon pandemije covida.

Prošle godine UNICEF je ustvrdio da su ljudi diljem svijeta izgubili povjerenje u važnost rutinskih cjepiva u djetinjstvu tijekom pandemije. Kao uzrok navedene su dezinformacije, sve manje povjerenje u vlade kao i političke polarizacije koje su dovele do sve većeg oklijevanja roditelja u vezi sa cijepljenjem djece.

Od sljedećeg tjedna u Britaniji počinje oglašavanje važnosti cijepljenja u raznim medijima, uključujući televizijsku kampanju koja prikazuje djecu koja roditelje podsjećaju na rizik propuštanja cjepiva, objavila je Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

"Potreban nam je hitan porast cijepljenja u djetinjstvu kako bismo zaštitili naše zajednice", poručila je izvršna direktorica UKHSA-e Jenny Harries.

"Još uvijek postoji velik broj djece u nekim područjima koja su i dalje nezaštićena od bolesti koje se mogu spriječiti... Ako se procijepljenost ne poveća, počet ćemo viđati ozbiljne bolesti koje su bile skoro iskorijenjene", upozorava Harries.

Kampanja kreće usred porasta infekcije ospicama u Engleskoj, pri čemu se broj prijavljenih slučajeva od 1. listopada popeo na 650, priopćila je UKHSA. U samo posljednja četiri tjedna prijavljeno je više od 180 novih slučajeva.

Podaci UKHSA-e pokazuju da je u Engleskoj bila najkritičnija 2021. godina kada su roditelji najviše odbijali cijepiti djecu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR).

Od tada se stanje samo malo oporavilo, ostajući ispod cilja Svjetske zdravstvene organizacije o 95-postotnoj procijepljenosti, potrebnoj za stvaranje kolektivnog imuniteta.