zarazna bolest

Hrvatska je u ozbiljnom riziku od uvoza ospica, a procijepljenost nije na potrebnoj razni

26.01.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Uz cijepljenost populacije veću od 95 posto ne bi smjelo doći do pojave epidemija, no podaci HZJZ-a govore da je cijepljenost djece protiv ospica u nas u 2022. godini iznosila 89,9 posto

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prošle je godine došlo do porasta slučajeva ospica u Europi, gdje ih je zabilježeno čak 30 puta više nego godinu ranije, piše Novi list.

Hrvatska je zasad pošteđena ovog negativnog trenda, no stručnjaci upozoravaju da bi se ospice mogle vratiti i u Hrvatsku, ako se ne poradi na boljoj cijepljenosti djece protiv ove zarazne bolesti.

Ospice, zapravo, nisu tako daleko od nas. Početkom prošle godine epidemiju već iskorijenjene bolesti prijavila je susjedna Srbija, a pojavu ospica na svom tlu prijavile su i Njemačka, Slovačka, Španjolska…. Ospice se, osim toga, javljaju i u Ukrajini, iz koje dolaze raseljene osobe, što povećava mogućnost unosa ove bolesti u Hrvatsku.

Zadnje epidemije ospica u Hrvatskoj zabilježene su 2015. i 2019. godine.Ospice su u svijetu i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom, iako se ova bolest učinkovito prevenira cijepljenjem. Cijepljenje protiv ospica provodi se u Hrvatskoj kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, i to nakon navršene prve godine života i prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ova je vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Izaziva je virus morbila, a najčešće se javlja u kasnu zimu i rano proljeće. 

Uz cijepljenost populacije veću od 95 posto ne bi smjelo doći do pojave epidemija, smatraju stručnjaci. Hrvatska, kao i neke druge EU države, nema toliko cijepljenih.

Podaci HZJZ-a govore da je cijepljenost djece protiv ospica u 2022. godini iznosila 89,9 posto, što je blagi porast u odnosu na 2021. godinu (89,3 posto) te približno obuhvatu iz 2020. godine (91,2 posto). No i dalje smo ispod cijepljenosti koju smo imali prije pandemije, a iznosila je 93 posto.