VATRENI VRAG

U Brazilu snimljen rijedak vatreni tornado

26.08.2010 u 08:39

Bionic
Reading

Velike suše i snažni vjetrovi pokrenuli su u Aracatubi u brazilskoj saveznoj državi Sao Paulo rijedak prirodni fenomen - vatreni tornado

Brazil u posljednje vrijeme bilježi nezapamćene suše koje su pogodovale širenju brojnih požara. U Sao Paulu kiša je posljednji put pala prije tri mjeseca. Količine vlage u zraku slične su onima u Sahari, a razina zagađenja u gradovima postala je zabrinjavajuća. Vlasti u brazilskoj državi Sao Paulo zabranile su farmerima spaljivanje ostataka šećerne trske u poljima zbog velike opasnosti od širenja požara.

Vatreni tornado, u narodu poznat i kao vatreni vrag, nastaje kada se u požaru pri odgovarajućim vjetrovima i temperaturama stvori vertikalan vrtlog zraka. Neki znaju biti viši od kilometra, a njihovi vjetrovi dosežu brzine od oko 170 kilometara na sat. Uglavnom nestaju nakon nekoliko minuta, međutim, zabilježeni su i slučajevi kada su trajali gotovo pola sata. Vatrene pijavice mogu iščupati stabla visoka petnaestak metara.

Neobična pojava u Brazilu je zaustavila promet na obližnjoj autocesti.

Godine 1923. veliki potres u Japanu pokrenuo je vatrene oluje koje su harale gradom i stvorile golemi tornado u kojem je u samo 15 minuta u dijelu Tokija poznatom kao Hifukusho-Ato poginulo 38.000 ljudi. U Kaliforniji je udar munje u rezervoare nafte 1926. godine stvorio cijeli niz vatrenih vrtloga koji su na kilometrima udaljenim mjestima izazvali velike štete i odnijeli dva života.