KARDINAL PULJIĆ

U BiH se nastavlja prikriveno etničko čišćenje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.04.2009 13:04
  • Objavljeno 10.04.2009 u 13:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini nastavlja se na prikriveni način i četrnaest godina nakon završetka rata u toj zemlji, a izravna posljedica je stalno smanjenje broja Hrvata koji u njoj žive, upozorio je u petak vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

"Etničko čišćenje nastavlja se 'tihim curenjem' ljudi", kazao je kardinal Puljić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu upriličenoj u povodu uskrsnih blagdana.

Objasnio je kako se, za razliku od ratnih brutalnosti, sada koriste "perfidna administrativna sredstva" ne bi li se ljudima otežao život i natjeralo ih se na odlazak.

Komentirajući nedavna upozorenja banjalučkog biskupa Franje Komarice o stalnom smanjenju broja katolika koji žive na području današnje Republike Srpske, kardinal Puljić je potvrdio kako nije puno bolje stanje ni na području Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj je prije rata bilo 528 tisuća katolika.

"Po posljednjim podacima koje imamo, danas je riječ o 213 tisuća katolika, a to je za tri tisuće manje nego što ih je bilo prošle godine", kazao je Puljić.

Posebice je istaknuo kako među vjernicima, pa tako i povratnicima, prevladava starija populacija dok se mladi gotovo uopće ne vraćaju.

Kardinal Puljić
još je jednom ustvrdio kako se na političkom planu u BiH ne čini ništa učinkovito ne bi li se stanje promijenilo, a sadašnji ustroj te države ne može biti jamstvo boljitka za bilo koji narod koji u njoj živi.

Vrhbosanski nadbiskup je istaknuo kako Crkva nije ta koja samo kritizira nego i nudi rješenja.

Podsjetio je na prijedlog Biskupske konferencije BiH o unutarnjem preustroju države s tri razine vlasti pri čemu bi najviša, državna, jamčila temeljna prava i slobode, dok je središnja razina predviđena za regije u kojima niti jedan narod ne bi imao manje od 30 posto niti više od 40 posto stanovništva.

U općinama bi pak pri reguliranju pitanja lokalne samouprave vrijedilo načelo: jedan čovjek jedan glas.

"To bi bio ustroj u kojemu nitko ne bi bio ugrožen", kazao je kardinal Puljić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi