viziri iz solina

U AD Plastiku počinje proizvodnja 50.000 prozirnih zaštitnih maski

25.03.2020 u 18:14

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u srijedu da će tvrtka AD Plastik iz Solina sutra početi proizvodnju oko 50.000 prozirnih zaštitnih maski - vizira koje je osmislio student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Slaven Damjanović

"U kontaktu smo s direktorom tvrtke AD Plastik Došenom (Marinko) i njegovim službama, i već od sutra kreće proizvodnja i oni su spremni u roku od osam do deset dana proizvesti 50.000 takvih vizira", rekao je Boban na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, "radi se o našoj pameti i našoj proizvodnji za cijelu Hrvatsku", a takvih je vizira u Hrvatskoj potrebno gotovo 500.000.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je objasnio kako je riječ o prozirnim zaštitnim maskama, vizirima koje je prije nekoliko dana osmislio student FESB-a Slaven Damjanović ponajprije radi zaštite zdravstvenih djelatnika te policije, vojske i svih onih koji dolaze na tzv. prvu crtu obrane protiv koronavirusa.

"Radom na printeru 3D dosad je izbačen određeni broj takvih maski, i to se sad proširilo diljem Hrvatske, a dosad je angažirano oko 250 pisača koji tiskaju te maske", rekao je Ljutić.

 Također je izvijestio kako će se na poticaj ravnateljstva splitskoga Studentskog centra dostavljati hrana osobama u potrebi.  "Naš studentski restoran može dostaviti više od 7000 obroka svakodnevno za sve one koji su u neprilici. Mi kao društvo nećemo dopustiti da u ovom slučaju itko od naših sugrađana ostane bez hrane", poručio je rektor Ljutić.

Župan Boban je izvijestio kako je danas donio odluku da ta županija izdvoji dodatnih 400.000 kuna splitskome KBC-u za nabavu respiratora i druge medicinke opreme, te je pozvao sve ljude dobre volje, spomenuvši pritom sportaše, da se uključe u akciju doniranja pomoći splitskome KBC-u. Također je rekao kako se zračna veza Zagreb-Split od danas ukida, ali će splitska zračna luka ostati otvorena za dostavu hrane i drugih potrepština

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je izvijestio kako je u 25 gradskih kotara od jučer do danas izdano 607 propusnica za kretanje te da se u kontroli kretanja građana policiji pridružilo 12 komunalnih i prometnih redara u Splitu te osam u Solinu.

"Ova propusnica traje sedam dana, i to samo u iznimnim slučajevima kao što su vitalni obiteljski razlozi, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama te kupnje hrane i osnovnih potrepština", rekao je Krstulović Opara.

Objasnio je kako stanovnicima koji putuju izvan mjesta boravišta zbog medicinskih razloga te potvrde izdaju liječnici opće prakse, a stanovnicima koji putuju na posao izvan mjesta prebivališta propusnice izdaje poslodavac - ne kotarevi.

Komentirajući prijedloge da se u vrijeme krize izazvane koronavirusom u središtu Splita omogući građanima besplatno parkirati vozila,  Krstulović Opara je rekao kako to "nije potrebno jer se tako omogućuje nesavjesnim građanima da povećaju svoju mobilnost", a važno je  s tim u svezi slušati upute Nacionalnog i Županijskog stožera te gradskih stožera i smanjiti komunikaciju na minimum.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karan je izvijestila kako se danas u splitskome KBC-u završava probno testiranje na koronavirus i od sutra počinje službeno testiranje. Na novinarski upit zašto radnici Brodosplita rade na brodovima bez razmaka koji zahtijevaju higijensko-epidemiološke mjere, istaknula je kako poslodavac mora omogućiti higijensko-epidemiološke mjere i proceduru koja se mora poštovati kako se ne bi širila zaraza.

Na upit zašto se u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne otkrivaju lokacije oboljelih, odgovorila je kako ih etika i Hipokratova prisega obvezuju da ne otkrivaju lokacije koje bi se mogle povezati s oboljelima.