čuvanje radnih mjesta

Njemački Bundestag prihvatio paket mjera vrijedan 750 milijardi eura

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 18:06
  • Objavljeno 25.03.2020 u 18:06
tportal

Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Njemački Bundestag u srijedu je prihvatio paket vladinih mjera za pomoć gospodarstvu zbog šteta nastalih pandemijom koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura

Za paket mjera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svjetske financijske krize 2008.

Ignoriranje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili izvanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans proračuna za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura.

Dodatno je njemačka vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi eura u obliku kreditnih jamstava i sredstva za eventualnu nacionalizaciju tvrtki koje su zbog pandemije koronavirusa zapale u financijske poteškoće.

Mjere, osim pomoći poduzećima u obliku kreditnih jamstava predviđaju i direktnu financijsku pomoć malim i samostalnim poduzetnicima kao i dodatnu financijsku podršku zdravstvu.

U paket mjera spada i zaštita podstanara koji zbog financijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju plaćati stanarinu.

Zastupnici su izglasali i mjeru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mjera vezenih uz korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

"Mi se ovdje borimo za očuvanje radnih mjesta u Njemačkoj. Znači ovdje se radi o normalnim zaposlenima a ne o šefovima tvrtki", rekao je glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke za proračunska pitanja.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao odobriti i dom saveznih zemalja Bundesrat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!