IAKO BEZ VOZAČKE DOZVOLE

Tužiteljstvo se žalilo na odluku suca koji je Benca pustio na slobodu

07.01.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Stopostotni hrvatski ratni vojni invalid iz Splita, Vladimir Benac (52), koji se u ponedjeljak poslijepodne automobilom zaletio u ljetnu terasu kafića Bobis na Zvončacu, u blizini Gradske uprave, nalazi se na slobodi, ali bez vozačke dozvole i sa zabranom približavanja svjedocima tog događaja, doznaje se u tužiteljstvu.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedoke, od suca istrage Županijskog suda zatražilo određivanje istražnog zatvora, sudac je nakon ispitivanja Benca takav prijedlog odbio i pustio ga na slobodu. Prije puštanja mu je odredio mjere opreza - zabranu približavanja svjedocima i privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

No, kako se tužiteljstvo žalilo na odluku suca istrage, konačnu odluku o istražnom zatvoru će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Iako je splitska policija Benca prijavila zbog obijesne vožnje, tužiteljstvo ga tereti zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, što je teže kazneno djelo. Sumnjiče ga se da je 5. siječnja oko 14 sati, nakon verbalnog sukoba s više gostiju i konobara u Bobisu, u vidno alkoholiziranom stanju, izašao iz lokala, sjeo u automobil s kojima je više puta neprilagođenom brzinom prošao oko rotora pred Bobisom da bi se zatim zabio na ljetnu terasu.

U Općinskom državnom odvjetništvu su naveli kako je tom prilikom znao da su u Bobisu konobari, ali i da je na platou pred ljetnom terasom inače veliki broj pješaka budući se u neposrednoj blizini nalazi dječje igralište i zgrada gradske uprave.

Automobilom je potom udario u rubni kamen i ogradni zid ispred platoa ugostiteljskog objekta i tom prilikom srušio stolove i stolice. Kako je taj dan u Splitu puhala jaka bura terasa je bila prazna pa nije bilo žrtava. Nakon što ga je policija uz sredstva prinude uhitila odbio je alkotest pa se ne zna kolika mu je točno bila koncentracija alkohola.

Benac je do sada u nekoliko navrata imao posla s policijom. Prije sedam godina je susjeda Denisa Bušelića teško ranio iz pištolja, a prije nekoliko mjeseci je završio u zatvoru nakon što je pijan radio nered u konobi Fife u središtu grada. Tereti ga se i da je udario 18-godišnju djevojku i njenog psa na Mejama u Splitu. Dobio je i uvjetnu kaznu za pucanje na skupštini HVIDR-e, a oslobođen je za oružani upad u zgradu splitske policije, dok mu je upad u ured gradonačelnika upao u zastaru.