nekoliko kaznenih prijava

Otvorena istraga protiv Dodika, no zasad nepoznato zbog čega

18.10.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Tužitelji u Bosni i Hercegovini objavili su u ponedjeljak da su otvorili istragu protiv srpskog člana državnog predsjedništva Milorada Dodika, no nisu naveli za što je osumnjičen

Protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba podneseno je nekoliko kaznenih prijava, posljednja u ponedjeljak.

"Tužiteljstvo BiH obavještava javnost da je već po primitku prve (kaznene) prijave formiran predmet i za njega je zadužen tužitelj a ostale prijave također su u obradi", stoji u priopćenju.

To znači da tužitelji provjeravaju postoji li zakonska osnova za kazneni progon.

Najmanje četiri tužitelja državnog tužiteljstva zatražila su prošlog tjedna pokretanje istrage protiv Dodika zbog protuustavnog djelovanja, odnosno ugrožavanja integrireta BiH.

Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Zahtjev je uslijedio nakon njegovih najava da će najkasnije do kraja mjeseca inicirati donošenje zakona kojima će Republika Srpska onemogućiti djelovanje oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa i policijskih agencija na području tog većinski srpskog entiteta.

Protiv Dodika je podneseno nekoliko kaznenih prijava i zbog toga što je opetovano nijekao genocid u Srebrenici, kazneno djelo koje je potkraj srpnja uveo bivši visoki predstavnik za BiH Valeintin Inzko.