uskoro imenovanja

Tusk zadovoljan činjenicom da nitko nije bio protiv izbora za ključna mjesta u EU-u

02.07.2019 u 20:54

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je u utorak zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

"Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv", rekao je Tusk na konfernciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.

Sve zemlje članice glasovali su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD.

Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket". Nakon mukotrpnih pregovora čelnici zemalja članica dogovorili su paket novih čelnika - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Europskom parlamentu je sugeririrano da u prve dvije i pol godine za svoga predsjednika izabere bugarskog socijaldemokrata Sergeja Staniševa, a u drugom dijelu mandata Nijemca Manfreda Webera. Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije, rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod", rekao je Tusk.