sukob bivšeg i sadašnjeg premijera

Plenković poručio Milanoviću da šuti, Milanović mu odgovorio frazom iz Balkanskog špijuna

02.07.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Sukob između premijera Andreja Plenkovića i predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića dobio je novi nastavak. Nakon što je Plenković iz Bruxellesa poručio Milanoviću kako mu je bolje da šuti on mu predbacuje to da mu bitniji pučani nego Hrvatska

'Iako nam veliki dedramatizator brani govoriti, prinosim njegovoj pažnji to da u Briselu predstavlja hrvatske interese. Bilo bi dobro da tijekom svih tih besanih noći, uz silnu brigu za pučane i svoje privatne poslove, pronađe malo vremena i za Hrvatsku. Ako nas se sjeti, sjeti, ako ne - nikome ništa. I dalje mu želim da se izbori za mjesto predsjednika Europske komisije. Pozdrav iz Hrvatske!', napisao je Milanović na Facebooku, parafrazirajući rečenicu Ilije Čvorovića iz kultnog filma 'Balkanski špijun'.

Plenković je ranije danas komentirao Milanovićevu jučerašnju objavu na Facebooku u kojoj ga optužuje da se brine o stranačkim, ne o nacionalnim interesima.

'Netko tko je uspio nekoliko dana prije nego smo postali članica EU-a uništiti imidž Hrvatske u najvažnijoj članici Europske unije bilo bi bolje da šuti, nego da komentira nešto o čemu uopće ne zna', kazao je Plenković, aludirajući na lex Perković, zakon kojim se Milanovićeva vlada zamjerila Njemačkoj.

'Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je. I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku. Šteta koja prijeti je sljedeća: 1. Sukob s najmoćnijim državama EU-a, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku; 2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke - za razliku od nas, te države su već i u Schengenu i eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi; 3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima. Ukratko - Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim. Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju', napisao je Milanović u ponedjeljak.