dugotrajni pritvor

Turski ustavni sud: Država narušila prava oporbenog čelnika

19.06.2020 u 12:08

Bionic
Reading

Ustavni sud Turske presudio je kako je dugotrajni pritvor u kojemu je držan čelnik glavne prokurdske stranke predstavljao kršenje njegovih prava, no ne očekuje se kako će ta odluka objavljena u petak značiti i njegovo oslobađanje

Selahattin Demirtas jedan je od najpoznatijih političara u Turskoj, a u zatvoru je od studenog 2016. godine zbog optužbi koje ga terete za terorizam. Osuđen je na 142 godine zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim po optužnici.

Ustavni je sud presudio kako se Demitrasa držalo u pritvoru tijekom suđenja dulje nego što je to razumno u ovakvim slučajevima kao i da su bila prekršena njegova prava pa je stoga naredio da mu se isplati odšteta.

No turski mediji navode kako ova presuda neće značiti i njegovo puštanje na slobodu jer je protiv Demitrasa otvorena još jedna istraga i izdan je nalog za njegovo uhićenje. U rujnu prošle godine sud je zaključio kako bi Demitras trebao biti pušten na slobodu dok se ne okonča suđenje.

Odluka Ustvanog suda odnosi se isključivo na trajanje pritvora tijekom sudskog postupka. No tužitelji su odmah nakon presude Ustavnog suda i ukidanja pritvora pokrenuli novu istragu i zatražili uhićenje. Demitras je odbacio sve optužbe koje su protiv njega podignute. Jedan od Demitrasovih odvjetnika Mahsuni Karaman kazao je kako bi se sudska odluka iz rujna prošle godine morala primijeniti i u odnosu na pritvor koji je naknadno određen.

'Drugi uhidbeni nalog temeljen na istim razlozima nije pravo važeći', napisao je Karman na Twitteru dodajući kako bi stoga i novi pritvor morao biti smjesta ukinut. Turski Ustavni sud slične je presude donio u još nekoliko slučajeva u kojima su se optuženici suočili s dugorajnim pritvorom, a neki od njih nakon toga su bili oslobođeni.

Demokratska narodna stranka (HDP) koju je Demitras vodio do uhićenja druga je najveća oporbena stranka u turskom parlamentu. Ankara tvrdi kako je HDP povezana sa zabranjenom Kurdskom radničkom strankom (PKK) koja desetljećima ratuje s turskom državom i vojskom, a koju su terorističkom, uz Tursku, označili i Europska unija te SAD.

HDP odbacuje tvrdnje tuskih vlasti o povezanosti s PKK. Demitrasov slučaj privukao je i međunarodnu pozornost a Europski sud za ljudska prava je u studenom 2018. ocijenio kako njegovo držanje u pritvoru traje dulje nego što se o može opravdati zakonom.