krvavi incidenti

Turska 'neutralizirala' militante u zračnim napadima na sjeveru Iraka

02.10.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Turski zračni napadi u sjevernom Iraku kasno u nedjelju "neutralizirali" su mnoge kurdske militante i uništili njihova skladišta i skloništa, priopćilo je tursko ministarstvo obrane, nekoliko sati nakon što je kurdska skupina preuzela odgovornost za bombaški napad u Ankari

Dvojica napadača aktivirala su bombu u blizini vladinih zgrada u glavnom gradu Turske u nedjelju ujutro. Oba napadača su ubijena, a dva policajca su ranjena.

Zabranjena militantna skupina Kurdistanske radničke stranke (PKK) preuzela je odgovornost za napad.

"Uništeno je ukupno 20 meta, koje se sastoje od špilja, bunkera, skloništa i skladišta koje je koristila separatistička teroristička organizacija", priopćilo je ministarstvo, dodajući da su mnogi militanti "neutralizirani", što je izraz koji se koristio za ubijene.

Operacije su izvedene u regijama Metina, Hakurk, Qandil i Gara u sjevernom Iraku u 21 sat uz poduzimanje mjera za zaštitu civila i okoliša, priopćilo je ministarstvo.

Ranije u nedjelju, snimke CCTV-a do kojih je došao Reuters pokazuju vozilo kako se približava glavnim vratima Ministarstva unutarnjih poslova i jednog od putnika u njemu kako brzo hoda prema zgradi prije nego što ga je zahvatila eksplozija. Drugi je ostao na ulici.

  • +3
Bombaški napad u Ankari Izvor: EPA / Autor: NECATI SAVAS

Bomba je ubila jednog napadača, a vlasti su ubile drugog, rekao je ministar unutarnjih poslova. Eksplozija je potresla četvrt u kojoj se nalaze zgrade ministarstava i obližnji parlament, što je bio prvi napad u prijestolnici nakon nekoliko godina, koji se poklopio s otvaranjem nove parlamentarne sjednice.

Web stranica ANF News, koja je bliska PKK-u, citirala je skupinu u priopćenju da je tim iz njezine postrojbe “Besmrtni bataljun” izveo napad.

Turska, Sjedinjene Države i Europska unija označile su PKK terorističkom organizacijom. Pokrenula je pobunu u jugoistočnoj Turskoj 1984. godine i više od 40.000 ljudi je ubijeno u sukobu. Bomba na bulevaru Ataturk bila je prva u Ankari od 2016., kada je zemlju zahvatio niz smrtonosnih napada.

Na snimci je nakon toga prikazano teretno vozilo marke Renault parkirano na mjestu događaja s razbijenim prozorima i otvorenim vratima, usred ruševina i okruženo vojnicima, vozilima hitne pomoći, vatrogasnim vozilima i oklopnim vozilima.

Visoki turski dužnosnik rekao je Reutersu da su napadači oteli vozilo i ubili njegovog vozača u Kayseri, gradu 260 km jugoistočno od Ankare, prije nego su izveli napad.

Tijekom niza krvavih incidenata 2015. i 2016., kurdski militanti, Islamska država i druge skupine ili su preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za niz napada u turskim gradovima.