'održat će obećanje'

Turska će podržati ulazak Švedske u NATO, ako SAD otvori put za prodaju F-16

26.09.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Turski parlament "održat će obećanje" i podržat će kandidaturu Švedske za prijem u članstvo NATO-a ako Sjedinjene Države otvore put za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, rekao je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, prenose državni mediji.

"Ako SAD održi obećanje i naš parlament će održati svoje obećanje", rekao je Erdoğan na povratku iz Azerbajdžana, a prenijela državna novinska agencija Anadolija. Erdogan je kazao i da su turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i američki državni tajnik Antony Blinken nedavno o tomu razgovarali.

Članovi turskog parlamenta s ljetne se stanke vraćaju početkom listopada. Još nije poznato kada će glasati o ratifikaciji švedskog pridruženja NATO-u. Švedskoj zasad nedostaju odobrenja Turske i Mađarske. Nakon što se više mjeseci protivio švedskom članstvu u NATO-u zbog navodne potpore Stockholma grupama koje Ankara smatra "terorističkima", Erdogan je u srpnju na samitu NATO-a u Vilniusu prekinuo svoju blokadu i protivljenje.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: NECATI SAVAS

Američki predsjednik Joe Biden podupire prodaju zrakoplova unatoč određenom protivljenju u američkom Kongresu. Istodobno Turska nastoji drugim načinima modernizirati postojeću flotu borbenih zrakoplova F-16. SAD je isključio Tursku iz projekta koji uključuje borbene zrakoplove F-35 nakon što je Ankara godine 2017. nabavila ruski raketni obrambeni sustav S-400.