izjava u new yorku

Erdogan: Ne podržavam negativan pristup prema Putinu, Rusiju ne možemo zanemariti

21.09.2023 u 22:28

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se ne slaže s negativnim pristupom drugih svjetskih čelnika prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenijele su u četvrtak turske televizijske kuće.

Obrativši se novinarima u New Yorku nakon što je sudjelovao na Općoj skupštini UN-a, Erdogan je rekao da Rusija nije zemlja koju bi se moglo ignorirati i ponovio kako se nada da se može pronaći rješenje za obnovu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, koji je Moskva napustila u srpnju.

"I lideri i premijeri imaju negativne pristupe prema Putinu. Naravno, mi ne dijelimo niti izražavamo to stajalište. Također smatram da ti pristupi nisu ispravni jer Rusija nije obična zemlja", rekao je Erdogan.

"Bilo po svojoj površini ili poziciji u svijetu, Rusija ima jasno mjesto. Po proizvodnji žita, Rusija je sada među malim brojem zemalja u svijetu. Ne možete sada zanemariti jednu takvu zemlju", rekao je. 

Turska nastoji imati dobre odnose i s Moskvom i Kijevom od početka rata. Pomaže vojno Ukrajini i ističe da podržava njezinu teritorijalnu cjelovitost, ali se načelno protivi sankcijama Rusiji.