VLADA SKINULA OZNAKU TAJNOSTI

Tuđmanovi transkripti iz 1991. na suđenju Merčepu

04.05.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice, kako doznaje Glas Slavonije, skinula oznaku tajnosti s jednog transkripta iz Ureda predsjednika iz 1991. godine, i to na zahtjev Državnog odvjetništva

Glas Slavonije piše da je riječ o transkriptu od 24. listopada 1991, a Tužiteljstvo je tražilo da Vlada s njega skine oznaku tajnosti kako bi ga koristilo na suđenju Tomislavu Merčepu za ratni zločin.

Optužnica Merčepa tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu i kao savjetnik u MUP-u osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila.

Transkript s kojeg je Vlada skinula oznaku tajnosti otkriva navodno detalje sa sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s čelnim ljudima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Uz još nekoliko osoba nazočio je i Slavko Degoricija, član Vlade, i on je predsjednika Tuđmana izvijestio o tome da stiže sve više pritužbi od ljudi iz Pakraca, Banovine, Poljane i Novske na postrojbe kojima zapovijeda Merčep.