SPOMENICI U METROPOLI

Tuđman stiže u Zagreb, i to na zanimljivu lokaciju - zamijenit će 'masonsku' piramidu

21.08.2018 u 06:22

Bionic
Reading

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će jedan postojeći spomenik

Oko lokacije na kojoj će biti postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku lomila su se koplja. Najprije je ideja gradonačelnika Bandića bila da postavi Tuđmana na istoimeni trg, i danas neuređen.

No odbačena je, pa se Tuđmanu smiješio prostor između Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Nakon što su se političke karte poslije prošlogodišnjih lokalnih izbora u metropoli izmiješale, a na vlast je nakon dugog niza godina došao HDZ u koaliciji sa strankom Milana Bandića, lokacija Tuđmanova spomenika postala je predmetom političke licitacije.

  • +2
Rezultati natječaja za umjetničko rješenje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruženje hrvatskih arhitekata

U njoj je očito pobijedio HDZ jer će prema raspisanom natječaju spomenik Tuđmanu biti smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, na lokaciji za koju je navijao HDZ.

Iz zemlje će viriti ogromne kocke, na jednoj Tuđmanov citat

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao 'montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara'. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje. 

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: 'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.'

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će biti realiziran prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića. Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama, a frontalno će gledati prema budućem Spomeniku domovini, predviđenim između Gradske uprave i Lisinskog.

No bit će i kolateralnih žrtava. Naime, spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom 'Granit koji pamti'.

Nju je 1994. postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba Branko Mikša povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije, danas nadbiskupije, i Grada Zagreba.

Gdje će biti premještena piramida, za koju su neki tvrdili da je masonski spomenik, a na njoj je 2011. osvanulo i raspelo, još nije poznato. Autor piramide Branko Silađin nije upoznat s premještanjem njegova djela. Za tportal je samo kratko prokomentirao da ga u Zagrebu više ništa ne čudi.