JOSIP ZANKI:

'Prepuštanje odluke o Spomeniku dr. Tuđmanu građanima je populistički'

25.10.2016 u 11:05

  • +2

Rezultati NATJEČAJA za umjetničko rješenje Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruženje hrvatskih arhitekata

Bionic
Reading

Na Natječaj za izradu umjetničkog rješenja Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu regularno su zaprimljena 24 rada od kojih je Ocjenjivački sud odabrao četiri jednako vrijedna otkupa, a koje je tportalu prokomentirao akademski slikar Josip Zanki, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)

Ocjenjivački sud, u kojemu su pod predsjedanjem Igora Zidića bili Vesna Kusin, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov i Vjera Bakić, jednoglasno je odlučio da se ne dodijeli I. nagrada. Umjesto toga dodijelili su četiri jednakovrijedna otkupa među kojima su tri rješenja pozvanih autora Nevena Bilića, Kažimira Hraste i Kuzme Kovačića.

Jednako vrijednim radom Ocjenjivački sud proglasio je rješenje autorica Marije Ujević Galetović i Marijane Birtić, a nagradni fond ravnomjerno raspodijelio na četiri jednakovrijedna otkupa u neto iznosu 15 tisuća kuna.

Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Josip Zanki smatra neozbiljnom odluku Ocjenjivačkog suda jer nisu izabrali samo jedan rad. Prepuštanje izbora građanima grada Zagreba, o čemu još nema službene potvrde, za njega je vrlo populistički.

'Riječ je o javnom prostoru, riječ je o prvom spomeniku dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu, samo mjestu ima povijesnu težinu, a sam Trg se treba redefinirati, na čemu radi arhitekt Fabijanić. I sad da se to odlučuje glasanjem, meni je to malo neozbiljno i pobjednik je definitivno trebao biti definiran', kaže nam Zanki i dodaje da bi jednako rizično bilo da konačnu odluku donese sam Grad Zagreb jer ne zna kojim bi se oni kriterijima vodili.

Malu zamjerku Zanki upućuje i na sastav ocjenjivačkog suda jer smatra da bi bilo dobro da je u njemu uz Peruška Bogdanića bio još jedan kipar.

'Iako je Bogdanić vrhunski kipar, on se ne bavi portretnom plastikom pa bi bilo dobro da je u žiriju bio i kipar koji je ekspert na tom području', rekao je tportalu Josip Zanki.

Što se tiče samih radova, Zanki kaže da oni predstavljaju presjek hrvatskog kiparstva, jer s jedne strane imamo tzv. Splitsku školu koju predstavljaju Kuzma Kovačić i Kažimir Hraste, a s druge strane su mladi kipari Neven Bilić i Marija Ujević Galetović.

'Sama rješenja su klasična i nema ništa ekstra revolucionarno. Rješenje Kažimira Hraste je malo u otklonu. Ono je na neki način organsko u smislu da bi bilo kao krošnja stabla i jedino koje ima neke elemente site specifica ili nekog drugog medija, dakle nije klasično kiparstvo pa je u tom smislu meni zanimljivo', kaže Zanki.

Što se tiče same portretne plastike i sličnosti s likom dr. Tuđmana, Zanki ne sumnja da je tu najbolje rješenje ponudio mladi kipar Neven Bilić.

'Možda to iz ovih rješenja nije u potpunosti vidljivo, no na Natječaju za grad Knin definitivno najbolje rješenje što se tiče portreta glave ponudio je Neven Bilić. Što se tiče same prepoznatljivosti, same glave i portreta, njegov je rad vrhunski', objašnjava nam Zanki i kaže da mu se kod kompletne figure malo teže odrediti.

Za rješenje Marije Ujević Zanki kaže da je klasično, kakva su i inače njezina rješenja, ništa revolucionarno ali dobro.

Rad Kuzme Kovačića po njemu je na tragu njegovih prijašnjih radova i od četiri ponuđena rješenja najmanje dobar.

'Rad Kažimira Hraste jedini ima tu suvremeniju poetiku u smislu da ulazi u prostor na jedan drugačiji način. Kad se gleda sama skica može se različito suditi o tom radu i bilo je različitih komentara. Hraste je također vrstan portretist i njegovo je rješenje za Knin bilo također portretistički izvrsno. Sad je pitanje izvedbe i materijala, i na kraju kako bi to izgledalo u samom prostoru', kaže Zanki.

Informaciju o daljnjem tijeku odabira rješenja za Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu pokušali smo dobiti od provoditelja i organizatora Natječaja Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), no njihova tajnica Nikolina Bilić objasnila nam je da je njihov posao objavom rezultata Ocjenjivačkog suda završio.

Za daljnji tijek odabira rješenja uputila nas je na Grad Zagreb kao raspisivača Natječaja i investitora Spomenika, no odgovor iz grada još nismo dobili.