PROMJENA STRATEGIJE

Trump traži izlaz iz krize i želi pokazati da je kompetentan

09.10.2016 u 09:17

Bionic
Reading

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump u vrlo je lošem položaju prije nedjeljne televizijske debate, ključne, protiv demokratske suparnice Hillary Clinton, nakon za njega katastrofalnog vikenda

U 20 sati po lokalnom vremenu (3 sata po hrvatskom) na sveučilištu Washington u St. Louisu (Missouri), milijarder i bivša državna tajnica sastat će se pred dva moderatora i panelom neodlučnih birača, izravno na velikim američkim postajama.

Dok će Clinton pokušati još više uvjeriti u svoju predsjedničku kompetentnost, Trump bi mogao tražiti put izlaska iz krize.

Kriza je nastala kad su u petak otkrivene riječi koje je magnat nekretnina izgovorio 2005., toliko seksističke i vulgarne da su izazvale oluju. Kao rezultat kandidatu je u zadnjih 48 sati smanjena podrška, uključujući najveće uglednike među republikancima.

U video-snimci NBC-ja od prije 11 godina, Trump se hvali načinom na koji osvaja žene koje ga privlače, tehnikama bliskim seksualnom zlostavljanju.

‘Kad si zvijezda, puste te da radiš što hoćeš. Možeš učiniti sve’, tvrdi on koristeći vrlo prostačku riječ za ženski spol. Sve to se događa u trenutku kad Trumpu nasušno treba dio ženskog i umjerenog glasačkog tijela. U suprotnom bi mogao ostati bez ključnih glasova, manje od mjesec dana prije izbora, 8. studenoga.

Čini se, dakle, da će debata biti burna tim više što je milijarder izašao kao gubitnik nakon prvog sučeljavanja s demokratskom kandidatkinjom.

Koju će strategiju, dakle, usvojiti republikanski magnat da se obrani kako bi povećao svoje izglede, tim više što se našao izoliran a kritiziraju ga čak i najbliži krugovi?

Njegove izjave u petak navečer i subotu daju naslutiti da bi Trump mogao dozirati poniznost, ponavljajući isprike i tvrdeći da se promijenio, i napade na Clinton, usredotočujući se na njezina supruga Billa, krivca za izvanbračne avanture u prošlosti.

U subotu je Trump postavio na Tweeter poruku žene koja je tvrdila 1999. da ju je 1978. silovao predsjednik Clinton. Trebao bi također ponoviti čvrstu spremnost da dovede kampanju do kraja, uime vjernosti pristašama i usprkos apelima republikanskih zastupnika koji traže od njega da odustane.

Donald Trump morat će objasniti kako namjerava okupiti više Amerikanaca, kad su u njegovoj vlastitoj stranci važna imena u subotu najavila da neće glasovati za njega.

Među njima su John McCain i Mitt Romney, dvojica nekadašnjih kandidata za Bijelu kuću, Arnold Schwarzenegger, bivši glumac i bivši guverener Kalifornije, ili pak nekadašnja državna tajnica Condoleezza Rice.

Politolog sa Sveučilišta Virginia Larry Sabato predskazuje da 'Trump neće izgubiti nijedan glas unutar svoje izborne baze, njih nije briga, ali magnat neće uspjeti povećati svoju bazu podrške'.