ZAHTJEV KONGRESU

Trump traži da Amerikanci plate 18 milijardi dolara za zid na granici

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.01.2018 08:35
  • Objavljeno 07.01.2018 u 08:35
tportal

Izvor: Reuters / Autor: JOSE LUIS GONZALEZ

Predsjednik SAD-a Donald Trump je od Kongresa zatražio 18 milijardi dolara tijekom idućih deset godina za početne troškove i gradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika. Izgradnja zida jedno je od Trupovih ključnih predizbornih obećanja, a njegovo financiranje iznio je na popisu zahtjeva upućenom Kongresu, izvijestili su američki mediji u subotu.

Trump tvrdi da SAD treba zid kako bi zaustavio krijumčarenje droge, ilegalnu imigraciju i ulazak terorista preko njegove duge granice s Meksikom.

Prijedlog za financiranje zida Trump veže s  pokušajima očuvanja programa pomoći za gotovo 800.000 mladih koji su u SAD ilegalno dovedeni kao djeca, poznatom kao DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca). Taj program štiti ilegalno useljenu djecu od deportacija i omogućava im školovanje ili dobivanje radne dozvole.

Oporbeni demokrati koji se protive zidu rekli su da su spremni pregovarati o njegovom financiranju ako će to dovesti do očuvanja programa DACA koji bi trebao biti ukinut u ožujku ukoliko ne dođe do dogovora.

'Zida će biti ili nećemo imati DACA-u', rekao je Trump u subotu u Camp Davidu nakon sastanka sa članovima njegove administracije. 'Svi želimo DACA-u ali želimo i snažnu sigurnost za našu zemlju', rekao je.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će zid platiti Meksiko, što je ponovio i u subotu, no plan troškova upućen Kongresu ukazuje da će ga barem u početku plaćati porezni obveznici SAD-a.

  • +43
  • +40

Sva lica Donalda Trumpa

Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

S 18 milijardi dolara financirala bi se gradnja 500 kilometara dugog zida i ojačanje postojećih ograda i drugih objekata duž 650 kilometara granice. To znači da bi više od pola granice SAD-a i Meksika bilo osigurano zidom ili drugim strukturama.

Trump je također ponovio da želi okončati takozvanu "lančanu imigraciju" koja omogućuje ljudima s dugoročnim vizama da dovedu bliske rođake u SAD, te viznu lutriju, slučajni odabir aplikanata za vize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!