STIŽU I PROTUMJERE IZ EU

Trump ne odustaje: Prijeti trgovinski rat SAD-a i Europske unije?

02.03.2018 u 18:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u petak je otišao korak dalje u svojoj spremnosti da započne trgovinski rat sa svima, zaprijetivši američkim trgovinskim partnerima "recipročnim" carinama na uvoz njihovih proizvoda u SAD, nakon što je dan prije najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija.

"Kada neka zemlja carini naše proizvode recimo 50 posto, a mi carinimo NULA isti proizvod koji ulazi u našu zemlju, to nije pravedno niti inteligentno", ocijenio je u tweetu.

"Uskoro ćemo uvesti RECIPROČNE CARINE kako bismo mogli naplaćivati isto ono što su oni naplatili nama. S trgovinskim deficitom od 800 milijardi dolara, nemamo izbora", rekao je.

U ranijem tweetu je ocijenio da su "trgovinski ratovi dobri i da ih je lako dobiti kada zemlja (SAD) gubi milijarde dolara u trgovini s praktički svakom zemljom s kojom posluje."

Trump je u četvrtak rekao da će od idućega tjedna SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, kako bi se zaštitilo američke proizvođače, premda su dužnosnici Bijele kuće kasnije rekli da se još neki detalji moraju razmotriti.

Najava carina potaknula je rast cijena dionica američkih proizvođača čelika i aluminija, pa je tako dionica U.S. Steela poskupjela gotovo 6 posto.

Trump vjeruje da će carine sačuvati radna mjesta, no mnogi ekonomisti kažu da će povećanje cijena za korisnike čelika i aluminija, poput automobilske i naftne industrije, uništiti više radnih mjesta nego što ih stvaraju ograničenja  uvoza.

Europska unija će "oštro i razmjerno reagirati u obrani svojih interesa", kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera SAD-u, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

  • +24
Donald Trump - profimedia Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Njemačka je u petak "odbacila" Trumpovu odluku. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je da ona neće omogućiti rješavanje problema prevelikih svjetskih kapaciteta u tom sektoru.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire upozorio je da bi u trgovinskom ratu "svi bili gubitnici".

Kanadski ministar za međunarodnu trgovinu Francois Champagne ocijenio je da bi američke carine bile "neprihvatljive".

Moskva je objavila da "dijeli zabrinutost" "brojnih europskih prijestolnica".

Kina, prvi svjetski proizvođač čelika, koji međutim slabo prodaje SAD-u, suzdržala se od prijetnji recipročnim mjerama pozvavši samo SAD da "obuzda uvođenje protekcionističkih mjera".

Japanska Toyota upozorila je na mogućnost znatnog povećanja cijena automobila i kamiona koje prodaje u Americi ako ondje više ne bude mogla uvoziti jeftin čelik.

SAD je najveći uvoznik čelika na svijetu, najviše iz Kanade (16 posto), Brazila (13 posto) i Južne Koreje (10 posto), dok na Kinu otpada samo 2 posto.