štiti domaće

Trump uveo carine na uvoz perilica i solarnih ploča

23.01.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je uveo visoke carine na uvoz perilica i solarnih ploča, želeći dati poticaj domaćoj kompaniji Whirlpool

Taj korak u skladu je s Trumpovom trgovinskom politikom 'America First' (Amerika na prvom mjestu), koja ima za cilj zaštitu domaćih proizvođača od inozemnih konkurenata. Kineski proizvođači solarnih panela i južnokorejski proizvođači perilica bit će najviše pogođeni tom mjerom.

Odluka o uvođenju carina na taj uvoz uslijedila je nakon nalaza Američke komisije za međunarodnu trgovinu (ITC) kako obje kategorije uvoznih proizvoda uzrokuju 'ozbiljne štete domaćim proizvođačima', stoji u izjavi predstavnika te organizacije Roberta Lighthizera.

Carine za uvoz perilica premašile su i preporuke ITC-a, dok su carinske tarife za uvoz solarnih panela na kraju ipak niže no što su se nadali domaći proizvođači. Cilj carina je pomoći domaćim proizvođačima, no mogu se čuti i prigovori da će skočiti potrošačke cijene za nove perilice i solarne instalacije.

Trump će u prvoj godini uvesti carine od 20 posto na prvih 1,2 milijuna uvezenih velikih perilica, a 50 posto na uređaje iznad tog broja. U trećoj godini te carine će pasti na 16 odnosno 40 posto.

Za solarne ćelije i module u prvoj godini bit će nametnuta uvozna carinska tarifa od 30 posto, koja će se do četvrte godine smanjiti na 15 posto.

Američki proizvođač i distributer kućanskih uređaja Whirlpool tražio je zaštitu od južnokorejskih konkurenata Samsunga i LG Electronicsa, nakon godina antidampinških slučajeva.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

"Provođenjem postojećih trgovinskih zakona, predsjednik Trump osigurao je da će američki radnici konkurirati pod jednakim uvjetima u odnosu na svoje strane kolege", izjavio je čelnik Whirlpoola Jeff Fettig.

Tim potezom se kažnjava Samsung, koji je nedavno pokrenuo proizvodnju perilica u saveznoj državi Južnoj Karolini, kao i LG, koji gradi tvornicu perilica u državi Tennessee. 'Ova carina predstavlja porez za svakog potrošača koji želi kupiti perilicu rublja. Svi će platiti više, uz manje izbora', poručili su iz Samsunga putem priopćenja.

Iz LG-a smatraju da će takva odluka omesti proizvodnju te planove za zapošljavanje u njihovoj novoj tvornici, u kojoj neće započeti proizvodnja prije kraja 2018. ili početka 2019. godine.

Južna Koreja je poručila da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nazvavši carine 'prekomjernim' i 'žalosnim'.

Kina, najveći svjetski proizvođač solarnih panela, navela je da će taj potez dodatno naštetiti globalnom trgovinskom okruženju.

Očekuje se kako će američke carine usporiti pomak na obnovljive izvore energije u SAD-u, u trenutku kada su solarni proizvodi postali cjenovno konkurentni s električnom energijom proizvedenom iz fosilnih goriva poput ugljena, industrije koju je Trump obećao zaštititi.