ne šali se

Trump: Kurdistanska radnička stranka je možda i veća prijetnja od Islamske države

16.10.2019 u 23:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu da je Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske "možda" i veća "teroristička prijetnja" od džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS).

"PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS", izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Turska je prošli tjedan počela ofenzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

"Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste", rekao je. "Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli".

"Neću se upletati u rati između Turske i Sirije", rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Penca i državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Situacija je takva da Turska zauzima dijelove Sirije. Sirija nije zadovoljna. Neka oni pronađu rješenje", rekao je i objasnio da je to njihovo pitanje koje nema veze sa Sjedinjenim Državama.

Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je "u redu" da Rusija pomaže Damasku.

"Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji", kazao je Trump očito misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij. Trump je također rekao da Kurdi "nisu anđeli".