ZA BRITISH PETROLEUM

Troškovi izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 61,6 milijardi dolara

15.07.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Naftna kompanija British Petroleum (BP) objavila je da će konačni račun za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine iznositi 61,6 milijarde dolara i kako vjeruje da daljnje tužbe povezane s izlijevanjem 'neće imati značajniji materijalni utjecaj', objavili su u petak britanski mediji.

Bušotina Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu eksplodirala je 20. travnja 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika i došlo do izlijevanja nafte koje se ubrzo pretvorilo u najgoru ekološku katastrofu u povijesti SAD-a, podsjeća BBC. Od tada BP plaća skupe kazne, naknade i pravne račune.

Prošle godine je izvršni direktor Bob Dudley opisao katastrofu na bušotini Deepwater Horizon kao 'smrtno opasnu' za kompaniju. U petak je, pak, za BBC kazao da je kompanija bila potresena 'do srži' i da je to dovelo do potpune promjene u organizacijskoj strukturi.

'Ponekad je potrebno blisko iskustvo sa smrću kako bi se kompanija radikalno promijenila. Bila je prisiljena fokusirati se na ono što je nužno učiniti kako bi preživjela', izjavio je Dudley za BBC.

Kako bi financirala troškove te katastrofe, tvrtka je posljednjih godina prodala imovinu vrijednu više od 45 milijardi dolara.

'Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci napravili smo značajan napredak u rješavanju otvorenih tužbi za Deepwater Horizon i danas možemo procijeniti sve preostale materijalne obveze tog incidenta. Važno je što imamo jasan plan upravljanja tim troškovima i to daje sigurnost našim investitorima', poručio je financijski direktor BP-a Brian Gilvary u priopćenju.

U listopadu prošle godine BP je pristao platiti 20 milijardi dolara u nagodbi s američkim vlastima zbog šteta od izlijevanja nafte. Ta nagodba je najveća u povijesti koju su američke vlasti postigle s nekom tvrtkom.