STRAH OD RUSKOG NAPADA

Treći čovjek NATO-a: Pripremite vodu, baterijsku lampu i tranzistor

21.01.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Nakon što je njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio mogućnost da bi Rusija mogla napasti neku od članica NATO-a, u sličnom tonu javnosti se obratio i admiral Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a. Riječ je inače o funkciji koja je u samom vrhu NATO-ovog zapovjednog lanca, uz glavnog tajnika i vrhovnog zapovjednika za Europu

On je u petak na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu rekao da pripreme za potencijalni rat u Europi moraju uključiti civilni sektor i stanovništvo. 'Moramo shvatiti da u slučaju rata cijelo društvo mora biti uključeno u sukob, htjeli mi to ili ne'. Naglasio je kako život u miru nije samorazumljiv, prenosi 24ur.

Na pitanje švedskog novinara kako se NATO priprema za potencijalno izbijanje rata u Europi, admiral Bauer je rekao da se mnogo toga promijenilo u oružanim snagama i obrambenim organizacijama u posljednjih godinu dana, da je 'važno shvatiti da i društvo mora i sudjelovati u ratovima, htjeli mi to ili ne'.

'Ljudi moraju shvatiti da igraju ulogu u rješavanju problema. Društvo je dio rješenja, kao i industrija i privatni sektor'. Komentirao je i nedavne izjave čelnika u Švedskoj, gdje se također posljednjih dana sve više govori o pripremama za mogući ruski napad. 'Morate imati vodu, radio na baterije i svjetiljku na baterije kako biste preživjeli prvih 36 sati', rekao je Bauer.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NATO

Nizozemski admiral također je rekao da se drugačije ne može sve planirati i da nije nužno da će do velikog sukoba stvarno doći sutra. 'Moramo shvatiti da nije samo po sebi razumljivo da živimo u miru. Naravno, mi ne tražimo sukob. No moramo imati planove za sukobe s Rusijom i terorističkim skupinama, ako se to dogodi", rekao je.

  • +40
Opuštena atmosfera na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Proteklih tjedana nekoliko vodećih političara u članicama EU i NATO-a počelo je upozoravati na mogućnost da će Rusija u sljedećih nekoliko godina napasti ostatak Europe. članice NATO-a i EU. Boris Pistorius, njemački ministar obrane, rekao je da bi ruski napad mogao uslijediti u roku od pet do osam godina. Estonska premijerka Kaja Kallas kaže da bi se to moglo dogoditi u narednih tri do pet godina, poljski premijer Donald Tusk govori o nekoliko godina, a njemački Bild objavio je scenarij o početku rata već 2025. O tome se govori i u SAD-u, gdje je bilo prije nešto više od mjesec dana u Pentagonu je rečeno da je Rusija izgubila 90 posto vojske koju je imala prije invazije.