pukovnija P7

Ova specijalna postrojba prva bi se trebala suprotstaviti Rusima ako napadnu NATO

21.01.2024 u 06:58

Bionic
Reading

Švedska vojska objavila je ovih dana da početkom iduće godine planira poslati 800 vojnika u Latviju kako bi ojačali prisutnost NATO-ovih snaga u toj baltičkoj državi koja graniči s Rusijom. Premda Švedska još uvijek nije članica NATO-a, u Latviju će poslati pukovniju Skåne, poznatiju kao P7, a ona je specijalizirana za kopnenu borbu i ekskluzivno koristi najbolje od švedskog oklopa. Upoznajte pobliže postrojbu koja bi se prva trebala suprotstaviti Rusima u slučaju napada na Baltiku

Švedski premijer Ulf Kristersson najavio je slanje švedskog kontingenta tijekom godišnje konferencije o sigurnosti i obrani Folk och Försvars (Ljudi i obrana), održane prošlog tjedna, precizirajući da se tim potezom namjerava ojačati kanadske snage u Latviji. Pukovnija P7 trebala bi djelovati pod danskim zapovjedništvom u sklopu multinacionalne brigade stacionirane izvan Rige.

Riječ je o jednoj od nekoliko tzv. prednjih kopnenih snaga (FLF), odnosno multinacionalnim kompozitnim borbenim skupinama koje su smještene u osam zemalja istočne Europe: Bugarskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Te borbene skupine nisu identične po svojem sastavu, već se razlikuju po veličini i vrsti postrojbi, ovisno o specifičnim geografskim uvjetima koji vladaju u svakoj zemlji domaćinu.

  • +3
Pukovnija P7 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Mr Bullitt

Švedski i danski vojnici mijenjali bi se svakih šest mjeseci, s time da će se oklopno-mehanizirana pukovnija P7 početi rotirati najranije 2025. Vojnici iz Skandinavije odabrani su za djelovanje u Latviji jer ta zemlja ima slične geografske i klimatološke značajke kao Švedska i Danska.

Formirana još u doba Napoleona

Plan je nastaviti s vježbama u multinacionalnom kontekstu s ostalim postrojbama u NATO-voj diviziji stacioniranoj u Latviji te joj je glavni zadatak djelovati kao sredstvo odvraćanja od mogućeg ruskog napada. 'Bit će to jedan od najvidljivijih doprinosa švedske vojske kolektivnoj obrani NATO-a i zadaća koju shvaćamo vrlo ozbiljno, a što je ključno za našu buduću ulogu u NATO-u', rekao je čelnik švedske vojske, general bojnik Jonny Lindfors.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Försvarsmakten Inblick

Pukovnija P7, sa sjedištem u Lundu u južnoj švedskoj pokrajini Skåne, zadužena je na domaćem terenu za obranu južnog dijela zemlje, a za slučaj mobilizacije može se popuniti s dodatnih 6000 vojnika i časnika. Njezini pripadnici otprije su obučeni za sudjelovanje u operacijama u Švedskoj i inozemstvu, a sudjelovali su u misijama u Afganistanu, Iraku, Kosovu, Liberiji i Maliju.

Oklopno-mehanizirana pukovnija P7 sastoji se od 71. i 72. bojne, koje popunjava uglavnom stalno zaposleno osoblje, a smatra se jednim od najiskusnijih u švedskim oružanim snagama. Prema dostupnim informacijama, 71. bojnu u potpunosti popunjavaju profesionalci dok 72. bojnu čine pričuvnici iz civilstva.

Pukovnija je osnovana još za vrijeme napoleonskih ratova kao pješačka, ali je dolaskom oklopa transformirana u oklopno-mehaniziranu postrojbu. Raspolaže s čak devet vježbališta i strelišta u slikovitim područjima južne Švedske, a otvorena su za posjetitelje tijekom većeg dijela godine. Ti se poligoni zatvaraju samo u slučaju vježbi s teškim vozilima i bojnim streljivom pa je izletnicima preporučeno da prate postavljene znakove, informativne ploče i prepreke.

Postrojba P7, čiji je moto 'udari brzo, udari snažno', jedina u švedskim oružanim snagama koristi višenamjensko oklopno vozilo XA-360, što je lokalni naziv za poznate Patrije. Uz njih, može se pohvaliti ekskluzivnim pravom na korištenje oklopnog borbenog vozila na gusjenicama tipa CV-90.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Haci Productions

Izbacivanje protivnika iz stroja volframskim kuglicama

Prvi novi modeli Patrije stigli su u pukovniju P7 u listopadu prošle godine u konfiguraciji kotača 6x6. Ovo višenamjensko oklopno vozilo, koje proizvodi istoimeni finski proizvođač, ima modularni dizajn koji omogućuje ugradnju različitih oružanih i komunikacijskih sustava te senzora, a posjeduje zaštitu od mina koje sadrže do 10 kilograma eksploziva. Novi model kakav ima Švedska opremljen je višeslojnim oklopom koji pruža znatno veću zaštitu od onog homogenog čeličnog iz prvih inačica Patrija, a može se naoružati klasičnim strojnicama, oružanim sustavima za izravnu paljbu kalibra 30 milimetara, pa sve do kupolnog minobacačkog sustava Nemo kalibra 120 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Journal Military

S druge strane, CV90 je borbeno vozilo pješaštva koje je dizajnirala tvrtka Hägglunds/Bofors, a trenutno ga proizvodi BAE Systems Hägglunds. Model kakav koristi pukovnija P7 nosi oznaku CV9040 i opremljen je topom Bofors L/70B kalibra 40 milimetara.

Kupola vozila je dvočlana i veća u odnosu na druga borbena vozila pješaštva. U njoj su zapovjednik i topnik, s time da su Šveđani omogućili da i zapovjednik može upravljati topom, a on može pucati pojedinačno s brzinom paljbe od 60 granata u minuti ili automatski s brzinom paljbe do 300 granata u minuti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SPHF – Svensk PansarHistorisk Förening

Top koristi potkalibarsko streljivo s krilcima i stabiliziranim penetratorom, namijenjeno uništavanju borbenih vozila na udaljenosti do 2000 metara. Penetrator ima brzinu od 1470 metara u sekundi i može probiti 150 milimetara homogenog čeličnog oklopa. Tu su i visokoeksplozivne granate PFHE Mk 2, namijenjene uništavanju ciljeva u zraku, te visokoeksplozivne granate HE-T za uništavanje zemaljskih ciljeva. Koristi se i granata 3P s duboko penetrirajućim kuglicama od volframa koje probijaju oklop i uništavaju neprijateljske rovove.

CV90 u inačici 9040 opremljen je i topom Bushmaster II kalibra 30 milimetara, a koji ima tri brzine paljbe - pojedinačnu te rafalnu u dvije brzine, s time da je najveća ona od 400 hitaca u minuti. Postoji i mogućnost ugradnje protuoklopne vođene rakete Bofors RBS Bill 2 dometa 2200 metara.