PABA BENEDIKT XVI.:

'Treba temeljito mijenjati svjetsko gospodarstvo'

14.11.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. zauzeo se u nedjelju za temeljitu reformu svjetskog gospodarstva nakon summita G20 u Seulu, pozivajući bogate zemlje da se ne ujedinjuju protiv najsiromašnijih

'Najozbiljnije treba shvatiti sadašnju gospodarsku krizu kojoj je ovih dana bila posvećena konferencija zemalja G20', rekao je Sveti Otac pred tisućama hodočasnika okupljenih u nedjelju na Trgu svetog Petra.

Ta kriza 'traži odlučan odgovor kroz temeljitu reformu obrasca svjetskog gospodarskog razvoja', rekao je Papa. 'Gospodarstva bogatih zemalja ne trebaju tražiti saveze koji bi donosili korist... što može imati teške posljedice za najsiromašnije zemlje'.

Benedikt XVI. ocijenio je također da je 'došao trenutak da se poljodjelstvo, kao materijalna baza prijeko potrebna za budućnost, a ne kao materijalna baza prošlosti, postavi na nove temelje'. Papa je usto upozorio na 'neodrživ potrošački duh' u načinu života zemalja koje su odavno industrijski razvijene.

Benedikt XVI. pozvao je na 'novu ravnotežu između poljodjelstva, industrije i usluga, koja će omogućiti održiv razvitak'.