rezultati ANKETE

Treba li i Hrvatska ozakoniti treći spol? Evo što misle čitatelji tportala

03.01.2019 u 22:14

Bionic
Reading

Njemačka je s prvim danom 2019. godine priznala i treći spol pa je tako postala prva država u Europskoj uniji koja je ozakonila različitost. Pitali smo vas stoga što mislite: Treba li i Hrvatska uvesti treći spol? Evo što ste odgovorili

Interseksualne osobe u Njemačkoj se u dokumentima mogu izjasniti kao 'različite'. Uveden je time novi pojam za osobe koje se ne osjećaju, ali ni fizički nisu ili muškarac ili žena.

U tportalovoj anketi o tome treba li se u Hrvatskoj priznati treći spol sudjelovalo je ukupno 1522 čitatelja. Većina njih, čak 62 posto, odgovorila je kako ne bi trebali priznati treći spol, dok ih je 32 posto bilo za uvođenje novog spola. Ostatak, njih šest posto, ne zna što bi bilo najbolje napraviti po tom pitanju.

'Te teme su potpuno nebitne za ovu zemlju. Kada se dosegne standard života u Njemačkoj, možemo razgovarati', jedan je u nizu komentara ostavljenih na stranici tportala na Facebooku. Tena Pavelić Majer kratko je pak zaključila: 'Tu bi izbio 3. svjetski rat!', a Goran Jevđić se zapitao: 'Da Nijemci podignu plaće 50 posto, hoćemo li i mi?' te nastavio: 'Kad već želite toliko kopirati Nijemce, onda kopirajte ono bitno, a ne k'o neandertalci, trenutno nebitne stvari...'.

Njemačka je 1. siječnja ove godine napravila povijesni iskorak i tako postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je uvela mogućnost korištenja trećeg spola u službenim dokumentima. Interseksualne osobe, kao i roditelji interseksualne djece, od sada se u rodnom listu mogu izjasniti u pogledu spola kao 'različiti'. Još od 2013. godine roditelji u Njemačkoj mogli su ostaviti prazno polje u koje se upisuje spol novorođenog djeteta. Dvije najveće njemačke crkve, Katolička i Protestantska, objavile su kako 'nemaju problema' s odnosom prema novom, 'trećem' spolu.

Sve je počelo nakon tužbe žene kojoj nije bilo omogućeno da svoj spol iz ženskog promijeni u 'inter', a za koju je kromosomska analiza pokazala da nije ni žena ni muškarac. Tako se od sada u matične knjige uz navođenje spola, pored 'muški' i 'ženski', može upisati i treći spol - 'različito'.

Kako bi se mogao upisati treći spol, potrebna je liječnička dokumentacija, odnosno analiza kromosoma koja upućuje na to da osoba nije ni žena ni muškarac. U svijetu je, prema podacima Ujedinjenih naroda, 1,7 posto ljudi s takvim fizičkim karakteristikama.