'NIJE TREĆI SPOL'

Francuski sud odobrio 'neutralni spol'

14.10.2015 u 12:14

Bionic
Reading

Interspolna osoba je na sudu u Toursu, u središtu Francuske, ishodila da joj u matičnom listu piše da je 'neutralnog spola', prenosi u srijedu francuski dnevni list

Visoki sud u Toursu naredio je matičnoj službi u tome gradu da izmijeni matični list te interspolne osobe gdje je upisana kao muškarac i unese izraz 'neutralni spol', u odluci objavljenoj 20. kolovoza 2015., prenosi dnevnik '20 Minuta'.

'Prvi put', piše taj besplatni list, 'francuski sud je odobrio osobi da napusti binarno spolno razlikovanje naredivši matičaru u gradskoj upravi Toursa da izmijeni njegov matični list' i unese izraz 'neutralni spol'.

'Nipošto nije riječ o priznavanju postojanja nekog 'trećeg spola', nego o spoznaji da se stranka ne može identificirati ni s jednim spolom', piše u obrazloženju sudske odluke.

Iz straha da 'ova odluka ne potakne javnu raspravu koja bi se mogla završiti priznavanjem trećeg spola', državno odvjetništvo u Toursu je najavilo žalbu na odluku, dodaje dnevnik.

Interspolne osobe su osobe koja se rađaju s nedefiniranim (izričito ženskim ili muškim) spolnim organima.  U prošlosti se interseksualna osoba nazivala hermafroditom, a pojava hermafroditizmom.