PITAMO VAS

[ANKETA] Nijemci su ozakonili treći spol, treba li ga uvesti i Hrvatska?

02.01.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Njemačka je s prvim danom ove godine priznala i treći spol pa postala prva država u Europskoj uniji koja je ozakonila različitost. Tako se interseksualne osobe u dokumentima mogu izjasniti kao 'različite'. Uveden je time novi pojam za osobe koje se ne osjećaju, ali ni fizički nisu ili muškarac ili žena. Stoga vas pitamo: Mislite li da bi i Hrvatska trebala uvesti treći spol?

Njemačka je donijela povijesnu odluku i tako od prvog siječnja postala prva zemlja u EU koja je uvela mogućnost korištenja trećeg spola u službenim dokumentima. Interseksualne osobe, kao i roditelji interseksualne djece, od sada se u rodnom listu mogu izjasniti u pogledu spola kao 'različiti'. Još od 2013. godine roditelji u Njemačkoj mogli su ostaviti prazno polje u koje se upisuje spol novorođenog djeteta. Dvije najveće njemačke crkve, Katolička i Protestantska, objavile su kako 'nemaju problema' s odnosom prema novom, 'trećem' spolu.

Zakonska promjena uslijedila je na temelju odluke njemačkog ustavnog suda iz 2017. koji je smatrao da zakon o osobnim podacima, odnosno neizjašnjavanju o trećem spolu predstavlja diskriminaciju.

Sve je počelo nakon tužbe žene kojoj nije bilo omogućeno da svoj spol iz ženskog promijeni u 'inter', a za koju je kromosomska analiza pokazala da nije ni žena ni muškarac. Tako se od sada u matične knjige uz navođenje spola, pored 'muški' i 'ženski', može upisati i treći spol - 'različito'.

Kako bi se mogao upisati treći spol, potrebna je liječnička dokumentacija, odnosno analiza kromosoma koja upućuje na to da osoba nije ni žena ni muškarac. U svijetu je, prema podacima Ujedinjenih naroda, 1,7 posto ljudi s takvim fizičkim karakteristikama.

Nijemce u ovakvoj odluci slijede Austrijanci, čiji je ustavni sud već donio sličnu odluku, dok Australija, Novi Zeland, Malta, Indija i Kanada primjenjuju mjere kojima se olakšava interseksualnim osobama. U pojedinim državama svijeta, pored trećeg, postoji četvrti spol. Tako u jugozapadnom dijelu SAD-a postoji žena-žensko, žena-muško, muškarac-žena i muškarac-muško.

Pitamo vas stoga - mislite li da bi i Hrvatska trebala uvesti treći spol?