MINISTARSTVO PROMETA

Traže se izvođači za most kopno-Čiovo

13.08.2014 u 18:24

Bionic
Reading

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture najavilo je danas da se kreće u traženje izvođača i nadzornika radova na izgradnji mosta kopno-otok Čiovo kod Trogira, za što je ukupna vrijednost radova procijenjena na 32 milijuna eura, te da će nadmetanje za izvođenje i nadzor trajati do početka listopada, javlja Hina

To nadmetanje ići će putem dva natječaja, od kojih će prvi objaviti sutra, 14. kolovoza, u Narodnim novinama za kompletan nadzor nad radovima koji će biti otvoren do kraja rujna, dok će drugi natječaj, za izvođenje radova na tom mostu, u Narodnim novinama biti objavljen u utorak, 19. kolovoza, a nadmetanje za to će trajati do početka listopada ove godine.

Iz Ministarstva ističu da će se izgradnja mosta kopno-Čiovo i pristupnih cesta odvijati u tri faze te da bi sve trebalo biti gotovo u dvije godine.

Time će se omogućiti bolja dostupnost otoka Čiova, poboljšanje veza prema splitskoj zračnoj luci i mreži autocesta te razriješiti problem velike prometne zagušenosti koja ugrožava zaštićenu povijesnu jezgru grada Trogira (pod zaštitom UNESCO-a).

Projektom će se, prema očekivanjima, povećati i sigurnost prometa te skratiti vrijeme putovanja i pružiti potpora regionalnom razvoju te gospodarskim aktivnostima otoka Čiova.


Naglašavaju i da projekt izgradnje tog mosta udovoljava trima ključnim kriterijima, sigurnosti, smanjenju zagušenja i uklanjanju uskih grla te mobilnosti.

Ističu kako projekt udovoljava i unaprijed utvrđenim pravilima za sufinanciranje iz fondova EU, a to su izrađena studija predizvodivosti, studija izvodivosti i studija utjecaja na okoliš.

Podsjećaju i da Hrvatska iz EU fondova kroz Operativni program promet 2007.-2013. može privući 70 milijuna eura sredstava, koja moraju biti potrošena do studenoga 2016., a da je najveći dio sredstava namijenjen sufinanciranju projekata Hrvatskih cesta.