AMANDMANI NA LEX LNG

SDP-ovci vade mast Jandrokoviću, u Saboru pustili snimku i jednog HDZ-ovca

08.06.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Gotovo cijeli dan u Saboru bi moglo potrajati izjašnjavanje o amandmanima na tzv. lex LNG. Naime, oporba je podnijela 380 amandmana, a zastupnike su pred Saborom dočekali i prosvjednici

Iza 9:30 započelo je izjašnjavanje o amandmanima na tzv. lex LNG, no očekuje se da će svi biti odbijeni.

Već na prvom odbijenom SDP-ovom amandmanu, šef SDP-a Davor Bernardić replicirao je kazavši da tzv. lex LNG jako podsjeća na lex Agrokor.

'Građani Krka i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala koji je razvojan, koji otvara nova radna mjesta, koji je ekološki prihvatljiv i ono što je najvažnije, koji već ima izdanu lokacijsku dozvolu. No vi sada pokušavate po hitnom postupku, baš kao i u slučaju lex Agrokora, na brzinu progurati ovaj zakon pogodujući interesnim skupinama dampinškom cijenom protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke i ono što je najgore, ne vodeći računa o ekološkom aspektu tj. onom kakve to posljedice može izazvati za okoliš prvenstveno za naše more', rekao je Bernardić.

Nakon što im je odbijen šesti amandman, SDP-ovci su u očitovanju pustili tonski zapis i građana Omišlja, Krka i Rijeke koji se protive plutajućem LNG-u.

'Ovo nije predviđeno poslovnikom. Ovdje zastupnici govore, a ne da puštamo tonske zapise', kazao je odmah predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Ovo su nova pravila igre i molit ću Odbor za Ustav da se o tome očituje', poručio je Jandroković, nakon čega je odredio stanku kako bi se konzultirali kako će dalje raditi.

Nakon stanke Jandroković se pozvao na odredbu Poslovnika, no ipak je pustio SDP-ovcima. 'Vi puštajte tonske zapise, ali ja ću tražiti da se izjasni Odbor za poslovnik. Tako isto može netko reći da neće biti na glasanju u Saboru, nego će primjerice glasati s Korčule', kazao je Jandroković.

  • +7
Danas je u Saboru glavna tema donošenje zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon toga nastavljeno je izjašnjavanje o amandmanima, a nakon toga SDP-ovci su pustili novi tonski zapis.

'Josip Đurđević, član HDZ-a, tu živim u Njivicama 35 godina, smatram ovo turističkim mjestom po svim planovima donešenim na nivou općine Omišalj. Protivim se plutajućem LNG-u, za kopneni LNG jesam, ali plutajući LNG ne dolazi u obzir zbog toga što Njivice bi nagrdilo, a u Njivicama je u zadnje vrijeme uloženo jako puno milijuna eura da bi preko cijele noći i preko cijelog dana čuli tutnjavu, brujanje kompresora i pumpi za ispumpavanje i pothlađivanje plina. Kopneni LNG može i ima mjesta, ima ga se gdje smjestit, ali plutajući LNG ako je to strateški interes RH koliko sam ja upoznat, ponuđeno je alternativa za …/Govornik se ne razumije./… i vjerujem da bi to bilo puno isplativije i ne bi nagrdilo ovaj kraj./…', poručio je građanin s tonskog zapisa.

Za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Ivan Šuker koji se pozvao na odredbu Poslovnika da se mora očitovati isključivo predlagatelj i to usmeno.

Apeliram na SDP da ne pušta zapise, poručio je Jandroković. 'Ostvarili ste dobar efekt s ova dva zapisa', kazao je Jandroković.

Nakon još jednog puštenog zapisa, za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Branko Bačić koji se pozvao i na GDPR. 'Mene zanima jesu li ovi građani dali privolu da se puštaju njihovi tonski zapisi?', upitao je Bačić.

'Pustite li još jedan ton dobit ćete opomenu, a nastavite li dobit ćete još jednu pa više nećete moći govoriti pa će netko drugi morati puštati tonove', upozorio je Jandroković Arsena Bauka.

Bauk je pustio još jedan ton. 'Tražim glasanje i očekujem opomenu', kazao je Bauk, nakon što mu je Jandroković i dao opomenu.

Kroz smijeh Bauk se pobunio što je dobio opomenu. 'Niti sam govorio van teme, niti sam vrijeđao', kazao je Bauk, na što mu je šef Sabora kazao da je 'odstupao od pravila ponašanja u sabornici'.

'Kako sam odstupao? Stajao sam tu i gotovo gandijevskim metodama obrazlagao', poručio je Bauk.

Vladajući su redom odbijali amandmane, a oko 11:30 stanku je zatražio Branimir Bunjac iz Živog zida. 'Sumnjamo da postoje zakulisne igre oko LNG-a kao i u slučaju grupe Borg', kazao je Bunjac. spomenuo je pritom i kako je Božidar Kalmeta najavio čiste u Predsjedništvu HDZ-a, Ivo Sanader veliku koaliciju, dok Stipe Mesić na nagovor Plenkovića, kako je kazao, najavljuje kandidaturu protiv Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon stanke nastavljeno je odbijanje amandmana. Kako im je onemogućeno puštat tonske zapise, Bauk je doskočio tome te je slušajući na slušalice zastupnicima prepričavao što građani govore u zapisima.

360 amandmana podnio je oporbeni SDP nezadovoljan odbijanjem vladajućih da se o tom zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

Tehnički, SDP-ovi se amandmani uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ih ne priječi da vrijeme namjenjeno njihovu obrazlaganju iskoriste kako bi opetovali protivljenje spomenutom terminalu. SDP-ovi su zastupnici tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je tzv. lex. LNG loš, planiraju puštati u sabornici.