LEX LNG U SABORU

Oporba prijeti udaviti vladajuće amandmanima, spremili su ih čak 380

08.06.2018 u 07:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnici izjašnjavat će se o 380 amandmana na Konačni prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin tzv. lex LNG

Oporbeni SDP podnio je čak 360 'opstruktivnih' amandmana, nezadovoljan odbijanjem vladajućih da se o tom zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja. O samom zakonu neće se glasovati.

Tzv. lex LNG trebao bi, podsjetimo, urediti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd. Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

No upravo je izgradnja plutajućeg terminala izazvala žestoke otpore, posebice u lokalnoj samoupravi. Najglasnija je bila gradonačelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je najavila da će tražiti ocjenu ustavnosti ako Sabor usvoji zakon o LNG terminalu.

  • +4
Prosvjed Zelene Akcije protiv zakona o Lex LNG Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX