STOTINE ZAROBLJENE

Tragedija u Turskoj: Poginuo 201 rudar

14.05.2014 u 07:40

Bionic
Reading

Turski ministar za energetiku Taner Yildiz potvrdio je u srijedu rano ujutro da je 201 rudar poginuo u jednoj od najtežih industrijskih nesreća u Turskoj i da bi broj žrtava mogao rasti jer je više od 250 rudara blokirano pod zemljom unatoč naporima spasilačkih ekipa, prenose agencije

U rudniku u pokrajini Manisa u trenutku eksplozije u utorak poslijepodne bilo je 787 rudara, kazao je ministar Taner Yildiz.

'Evakuirali smo zasad njih 363, a od tog broja 201 rudar je mrtav', izjavio je Yildiz i dodao: 'Vrijeme ne radi za nas.'

Nešto ranije gradonačelnik Manise Cengiz Ergun kazao je da je 157 rudara poginulo u eksploziji koja je urušila rudnik ugljena u susjednom gradu Somi, nedaleko od Izmira.

Većina poginulih otrovala se ugljičnim monoksidom, a 76 ozlijeđenih rudara prebačeno je u bolnice, rekao je ministar.

Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) objavila je da je broj mrtvih 17, a ranjenih 11.

Vjeruje se da je uzrok eksplozije kvar na električnom transformatoru, što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu na zrak, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika najveća opasnost za njih jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko dva kilometara dubine te četiri kilometra od ulaska u rudnik.

Tijekom večeri spasilačke ekipe ubrizgavale su svjež zrak u galerije u kojima su vatrogasci mukotrpno napredovali zbog gustog dima.

'Upumpava se kisik, a to je najvažnije za naše radnike dolje', rekao je ministar Yildiz.


Rudari imaju plinske maske, no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći.

Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je za srijedu planirano putovanje u Albaniju i obići će mjesto nesreće, objavio je njegov ured, a prenio Reuters.

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992, kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru. U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak.