izbor 2024.

Tportalov Vizionar bira najbolje: Ovo su kandidati za nagradu u kategoriji društvo

03.01.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Liječnici, aktivisti, humanitarci - svi oni nalaze se u kategoriji društvo, najopsežnijoj u sklopu nagrade Vizionar godine. No tportalova redakcija uspjela je iz mnoštva imena izabrati pet finalista, onih s najviše glasova, i u nastavku ih ukratko predstavljamo

Tportalov projekt Vizionar godine sastoji se od tri zasebna dijela. Prvi je godišnja nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija (uz društvo, još su tu gospodarstvo, tehnologija, kultura i sport te posebna krovna nagrada Vizionar godine). Drugi element je konferencija na kojoj će biti proglašeni dobitnici, a treći se odnosi na cjelogodišnji medijski sadržaj što će kontinuirano otkrivati i isticati one koji se aktivno zalažu za nužne izmjene ustaljenih obrazaca, onih što koče razvoj, te koji mijenjaju perspektivu Hrvatske.

Izbor Vizionara godine počeo je okupljanjem tportalovih 100 - sto ključnih suradnika, komentatora, sugovornika, analitičara i kroničara medija koji utječu na sadržaj news portala i koji su nominirali svoje kandidate za Vizionara godine u svakoj kategoriji. Redakcija tportala zatim je odabrala pet kandidata s najviše nominacija u svakoj kategoriji.

U kategoriji društvo, koja vjerojatno pokriva najšire područje, istaknulo se tako pet kandidata: zadarski ginekolog Luka Matak, predsjednica Udruge Feniks Split Marina Vidović, akademik i predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija, aktivistkinje za ženska prava Sanja Sarnavka, Neva Tölle, Ana Pecotić i Jelena Veljača te Hrvatska gorska služba spašavanja - HGSS.

Luka Matak, zadarski ginekolog

Nije česta situacija da se revolucionarni medicinski zahvati, i to na svjetskoj razini, provode u malim lokalnim bolnicama. A upravo to u Općoj bolnici Zadar radi Luka Matak, ginekolog koji je praktično prvi u svijetu za liječenje karcinoma maternice počeo primjenjivati revolucionarnu metodu vNOTES. Radi se o tehnici koja podrazumijeva primjenu minimalno invazivne kirurgije: bez klasičnih rezova i bez 'laparoskopskih rupica'. Nakon što je prvi put obavio taj zahvat, na edukaciju kod Mataka stigli su ginekolozi iz desetak najvećih bolnica u Hrvatskoj, što je itekako podiglo standard liječenja u cijeloj Hrvatskoj.

Marina Vidović, predsjednica Udruge Feniks Split

Iako je otvoren dijalog o mentalnom zdravlju još uvijek pomalo tabu tema u Hrvatskoj, Marina Vidović o toj temi govori s puno strasti. U javnosti često iznosi svoje iskustvo s bipolarnim poremećajem, a kroz Udrugu Feniks Split pokrenula je mnoge kampanje da bi ukazala na problematiku mentalnog zdravlja. Nastupima u medijima itekako skida stigmu koju u društvu nose pacijenti s mentalnim bolestima.

Akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb

Vodeći hrvatski pulmolog, akademik Miroslav Samaržija jedan je od autora najboljeg screening programa u Europskoj uniji za rano otkrivanje raka pluća. U tri godine više od 22 tisuće osoba prošlo je kroz ovaj program i kod njih 1000 otkrivena je sumnja na rak pluća, što je na koncu spasilo mnoge živote. Hrvatskoj, koja je po crnim brojkama oboljelih od karcinoma na vrhu u EU, ovakvi programi itekako pomažu i mijenjaju sliku na bolje.

Sanja Sarnavka, Neva Tölle, Ana Pecotić, Jelena Veljača - aktivistice za ženska prava i zakonodavnu regulaciju femicida

Gotovo ne prođe dan da se u medijima ne pojavi vijest o nekom novom slučaju nasilja nad ženama ili o femicidu. O tom problemu već godinama progovaraju ženske udruge te se zdušno bore za bolji status žena u društvu. Prošle godine glavna tema bilo je i uvođenje kaznenog djela femicida u zakonsku regulativu. Žene u hrvatskom društvu i dalje nemaju jednake mogućnosti kao muškarci, a brojni slučajevi obiteljskog nasilja pokazali su da postoje i sudske presude u kojima oni koji su počinili nasilje nad ženama dobivaju minimalne kazne. Ove hrabre žene odlučile su biti liderice kampanje, a izborile su se za to da femicid postane zasebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu i na taj način učinile su društvo boljim, i to ne samo za žene.

  • +2
Sanja Sarnavka, Neva Tölle, Jelena Veljača Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

HGSS

Gotovo nema osobe koja nije čula za Hrvatsku gorsku službu spašavanja - HGSS. Ovi pravi heroji uvijek su na raspolaganju i kao volonteri spremni su obaviti najteže zadatke i na najtežem terenu kako bi spasili nečiji život. Pomažu ne samo u akcijama spašavanja života pojedinaca, najčešće na hrvatskim planinama, već sudjeluju i u velikim humanitarnim akcijama spašavanja, posebice nakon poplava ili potresa. U pomoć uskaču i izvan granica Hrvatske: 2023. sudjelovali su tako u velikoj akciji spašavanja američkog speleologa u Turskoj i tragali za preživjelima nakon razornog potresa u Turskoj. Rijetko kada neka organizacija izaziva toliko pozitivnih emocija i dobiva podršku kao HGSS.