tportalov izbor

Kreće drugi ciklus Vizionara godine: 'Moramo isticati one koji misle drugačije'

28.12.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Tportalov Vizionar godine kreće u drugi ciklus izbora najistaknutijih pojedinaca u pet kategorija: gospodarstvo, tech, društvo, kultura i sport. I ovaj put će netko od pet laureata na kraju biti nagrađen posebnim krovnim priznanjem Vizionar godine

Podsjetimo, tportal je pokrenuo Vizionara godine kako bi izdvojio, istaknuo i potaknuo pojedince koji svojim djelovanjem i uspjesima Hrvatskoj otvarajunove prilike.

Projekt čine tri glavna elementa. Prvi se odnosi na godišnju nagradu koja se dodjeljuje u pet spomenutih kategorija uz krovnu nagradu. Drugi element je konferencija, na kojoj će se proglasiti dobitnici, a kojoj je cilj s ključnim dionicima društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj zemlje. Treći element odnosi se na cjelogodišnji medijski sadržaj koji kontinuirano otkriva i ističe one koji se aktivno zalažu za bolju Hrvatsku.

Izbor Vizionara godine kreće okupljanjem tportalovih 100 - sto ključnih suradnika, komentatora, sugovornika, analitičara i kroničara medija koji utječu na sadržaj news portala, a koji nominiraju Vizionare godine u pojedinačnim kategorijama.

>>> Sve o projektu Vizonar godine čitajte OVDJE

Nominirani prema izboru tportalovih 100 zatim ulaze u finalni izbor glavnog žirija, u kojem se nalazi deset istaknutih ljudi iz domaćeg biznisa i društva. Vizionari za 2023. godinu proglasit će se u prvom kvartalu 2024.

Vrijedna nagrada

'Izuzetno je važno isticati one koji misle drugačije i imaju sposobnost donijeti promjene, pokrenuti stvari prema naprijed. Zato je nagrada tportala jako vrijedna. Pokazao je to i prošlogodišnji Vizionar koji je nagradio ljude koji možda nisu toliko poznati široj javnosti, a koji značajno doprinose društvu i ugledu Hrvatske u svijetu. Ono što sad Hrvatsku čeka i čemu naša Vlada teži je ulazak u OECD, udruženje najrazvijenijih zemalja svijeta. Prije nego što uđemo u OECD moramo napraviti napredak u brojnim područjima. Između ostaloga morat ćemo promijeniti korporativni način upravljanja u državnim poduzećima. U Hrvatskoj postoje tisuće kompanija u kojoj država ima udjel. Isto tako, morat ćemo unaprijediti domaće tržište kapitala. Za nas je to jako vrijedno. To je po prvi put u povijesti, od kako je burza osnovana 1991., da se država aktivno bavi razvojem domaćeg tržišta kapitala', istaknula je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze i članica žirija.

Korak naprijed

'U vremenima obavijenim stalnim potencijalnim izazovima i krizama, možda je i važnije no ikada poslovne prilike tražiti izvan nekih uobičajenih okvira. Samo na taj način moći ćemo se kao društvo kretati prema naprijed. Ponekad je potreban samo pojedinac koji će napraviti nužan potez, pokrenuti val promjena te na taj način potaknuti i druge, bilo da se radi o gospodarstvu, sportu, kulturi ili našoj svakodnevici. Iza nas je godina koja je donijela jako dobre procese koji su dali odličan doprinos konkurentnosti i poslovnom okruženju, kao što su sloboda kretanja u schengenskom prostoru, euro i s njim povezane niže kamate i niža inflacija od one koje imaju države koje nisu u eurozoni te priliv sredstava iz europskih fondova za investicije. Vjerujem kako će se sljedeća godina zadržati u zoni pozitivnih stopa gospodarskog rasta, prvenstveno zbog sve snažnije integracije našega gospodarstva s drugim zemljama Europske unije. No, iskustvo zadnjih godina naučilo nas je da treba biti na stalnome oprezu i ostati spreman brzo se prilagoditi mogućim novim izazovima i krizama, ali, isto tako, ne smijemo gubiti iz fokusa naše ciljeve i dugoročnu perspektivu', poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke koja i ove godine sudjeluje u projektu.

Konkretan rezultat i postignuće

'Nakon realizacije važnih strateških ciljeva, ulaska u Eurozonu i Schengen, naša se zemlja trenutačno nalazi na svojevrsnoj prekretnici koja joj otvara brojne mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja. Istaknutim pojedincima u svim sferama društva, vođenih idejama, znanjem, velikim entuzijazmom i uloženom energijom, koji pomiču zadane granice te daju impuls ne samo rastu i razvoju našeg cjelokupnog gospodarstva, već i napretku cijele društvene zajednice, treba pružiti veliku podršku i adekvatno ih promovirati. Odabirom i isticanjem najboljih potičemo vrijednosti poput inovativnosti, kreativnosti i težnji prema izvrsnosti te u prvi plan stavljamo konkretan rezultat i postignuće. Hrvatska ima veliki broj kvalitetnih i uspješnih gospodarstvenika, inovatora, sportaša i kulturnih radnika od kojih su mnogi postavili visoke standarde ne samo na domaćoj, već i na globalnoj razini. Stoga uvijek iznova treba tražiti i poticati brojne druge, kako bi se ohrabrili i pridružili tom biranom društvu te pružili svoj doprinos još boljoj i uspješnijoj Hrvatskoj u budućnosti' izjavio je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke i član žirija za izbor Vizionara godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: tportal

U žiriju nagrade Vizionar godine su Roberto Kutić, Ivana Gažić, Boris Jokić, Irena Weber, Renato Baretić, Martina Dalić, Kostas Nebis, Željko Lovrinčević, Boris Vujčić i Christoph Schoefboeck.

  • +3
Tportalovi Vizionari godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić