tri fakulteta prihvatila

Tportal doznaje što je ministrica Divjak ponudila fakultetima u zamjenu za besplatnu provjeru diploma

01.02.2019 u 19:21

Bionic
Reading

Zbog očekivanog pojačanog opsega posla oko provjere vjerodostojnosti diploma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) odobrilo je svim fakultetima koji imaju učiteljske i nastavničke studije zapošljavanje jedne osobe na određeno vrijeme (godinu dana) ili pokrivanje troškova prekovremenog rada ukoliko te ustanove ne naplaćuju provjeru diploma, doznaje tportal u Ministarstvu

Zasad je zapošljavanje dodatne osobe prihvatio Filozofski fakultet u Zagrebu, dok su plaćanje prekovremenog rada prihvatili splitski Prirodoslovno-matematički i Filozofski fakultet.

Gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako smatra da je važno vidjeti da se krenulo u sustavno uvođenje reda.

'Čim smo u Ministarstvu prvi put imali lažnu diplomu koju smo svojim regularnim mehanizmima otkrili pri postupku zapošljavanja na neodređeno vrijeme, s obzirom na to da se radilo o diplomi, lažnoj diplomi Hrvatskih studija, naš poticaj je bio da provjerimo sve diplome u sustavu odgoja i obrazovanja. Stoga smo poslali naputak svim osnovnim i srednjim školama da provjere diplome koje nisu provjerene. Već u prva dva tjedna, unatoč tomu što su neki mislili da takva akcija neće donijeti rezultate, imamo otkrivene barem tri lažne diplome', rekla je ministrica.

'Važno je da smo podigli svijest o tome što treba raditi. Najvažnija od svega je zapravo činjenica da moramo podići svijest da su svi oblici varanja nedopušteni i to mora biti poruka ove kompletne akcije. To nije jednokratna akcija, nego se radi o tome da moramo uspostaviti mehanizme i procedure provjere, ali i sustavno raditi na podizanju svijesti da se to više ne dogodi. A što se tiče konzekvenci, one su jasne. Znači, za varalice u sustavu odgoja i obrazovanja nema mjesta i svima njima slijedi trenutačni prekid ugovora o radu, to je prva stvar. I drugo, naravno, kaznena prijava, jer riječ je o krivotvorenju isprave na temelju koje su oni zapravo već ostvarili nedopuštenu korist', naglasila je Divjak, prenosi HRT.

Govoreći o tome da su dosad otkrivene tri lažne diplome Filozofskog fakulteta, Divjak je istaknula da to ne znači i da je Filozofski fakultet na bilo koji način stigmatiziran, nego obratno.

'Ondje se dobro radio posao s provjerom i to je njezin rezultat. Vidjet ćemo kako će biti s drugim fakultetima. Što se tiče sustava, mi sada tražimo da se pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma. U ovom trenutku jedini pouzdani mehanizam je da se diploma provjeri kod institucije koja ju je izdala.'

Vesna Vlahović Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, danas je kazala da ta ustanova treba provjeriti još oko 10.000 diploma, nakon što su među prvih 280 provjerenih diploma pronađene tri krivotvorine.

Na pitanje kako je moguće da je temeljem diploma na kojima je golim okom vidljivo da su krivotvorene netko zaposlen, Vlahović Štetić odgovorila je kako ne zna koliko ravnatelji imaju uvida u to kako diplome izgledaju, 'ali je jasno vidljivo da su lažne', objasnivši da se to može uočiti prema neodgovarajućem žigu, fontu koji sveučilište ne koristi, logu fakulteta i sveučilišta koji se nalazi na pogrešnom mjestu te krivotvorenom potpisu dekanice, prenosi N1.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo je osnovnim i srednjim školama, kao i agencijama u obrazovanju, dalo okvirni rok od godinu dana da provjere diplome oko 90 tisuća zaposlenih. Izvanredni postupak provjere pokrenut je nakon što je sredinom siječnja otkriveno da u samom ministarstvu jedna zaposlenica ima krivotvorenu diplomu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako sustavan način provjere fakultetskih diploma u Hrvatskoj ne postoji, u MZO-u su za Hinu kazali da su ravnatelji i školski odbori ti koji vode postupak zapošljavanja, tako da bi ravnatelji to morali napraviti. Kazali su da je u naputku Ministarstva o izvanrednim provjerama ravnateljima jasno dano do znanja da bi nakon izvanredne provjere ubuduće trebalo postaviti jasan sustav redovne provjere diploma.

Dodali su da ne mogu potvrditi hoće li zbog toga mijenjati zakon ili će provjeru diploma urediti pravilnikom, ali da će razmisliti o još nekim modelima. Kazali su i kako naplata postupka provjere diploma spada u autonomiju sveučilišta.