POTEZ OČAJNIKA

Torijevci svim silama guraju referendum o EU

14.05.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron predložit će zakon koji će stanovnicima Otoka zajamčiti da će se referendum o članstvu Britanije u Europskoj uniji održati do kraja 2017. godine. Konzervativci povlače krajnje neobičan potez objave dokumenta koji bi Cameronovo obećanje o održavanju referenduma s početka godine pretočio u zakonsku obavezu

Nacrt zakona objavit će se u toku današnjeg dana, pod rastućim pritiskom konzervativnih zastupnika i ministara da se ozakoni namjera održavanja referenduma.

Torijevci su u panici nakon velikog uspjeha eurofobne Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) na lokalnim izborima održanim početkom svibnja.

Zanimljivo je da je u ponedjeljak i predsjednik SAD-a Barack Obama podržao Cameronova nastojanja da prije referenduma pokrene pregovore o promjeni statusa Velike Britanje unutar EU-a. Obama je upozorio da bi Britanija mogla izgubiti utjecaj ako napusti zajedničko europsko tržište.

'Smatram da je članstvo Britanije u Europskoj uniji izraz njezinog utjecaja i uloge u svijetu, a očito i veoma važnog ekonomskog partnerstva', rekao je Obama. Dodao je, međutim, da 'treba vidjeti može li se popraviti ono što je razbijeno u veoma važnom odnosu prije nego što ga se prekine'.

Obama je oprezan što se tiče ostvarivanja željenih reformi.

'To su teški pregovori. Mnogo je država uključeno', rekao je Obama dodajući da ne treba donositi konačnu odluku dok se ne vidi koliko uspješne mogu biti reforme. Naglasio je da to pitanje o kojoj odluku trebaju donijeti Britanci, a ne Amerikanci.

Obamina neizravna podrška Cameronu predstavlja svojevrsnu promjenu američkog stavu prema potencijalnom izlasku Britanije iz EU-a. Ranije ove godine, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu Philip Gordon izjavio je da je članstvo Britanije u Uniji 'u američkom interesu'.

Kako bilo, bez podrške koalicijskih partnera iz Liberalno demokratske stranke, Cameron neće moći progurati nacrt zakona o referendumu u parlamentu. Izvori Telegrapha tvrde da Cameron još nije razgovarao o nacrtu zakona sa zamjenikom premijera i vođom liberalnih demokrata Nickom Cleggom, iako su započeti razgovori na razini stranaka.

U nedjelju, dva ministra izjavila su da bi Britanija trebala razmotriti izlazak iz EU-a ako se ne provede značajna reforma vršeći tako dodatan pritisak na Camerona.

Britanski premijer, koji je proveo više od sat vremena u razgovoru s predsjednikom Obamom u Ovalnom uredu Bijele kuće, otputovao je u Boston, gdje će izraziti poštovanje žrtvama nedavnog bombaškog napada za vrijeme Bostonskog maratona.