TUŽITELJ BRAMMERTZ PRED UN-om

Topnički dnevnici i dalje su problem

Brammertz

Brammertz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u petak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci "općenito odgovarala na zahtjeve za pomoć" tužiteljstva, ali da "pitanje nestanka važnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. ostaje neriješeno".

"U listopadu 2009. Hrvatska je osnovala međuresorsku radnu skupinu kako bi preuzela administrativnu istragu. Iako je ostvaren opći napredak u kvaliteti razgovora s onima koji su kontaktirani, nije pruženo potpuno objašnjenje o tome gdje bi se mogli nalaziti važni nestali dokumenti", rekao je Brammertz

"Povrh toga ključni smjerovi istrage ostaju neistraženi", dodao je.

Glavni haški tužitelj je kazao kako je "u posljednjih nekoliko tjedana dobio jamstva hrvatskih vlasti da će administrativna istraga biti dodatno proširena, u skladu s preporukama njegova ureda od prije godinu dana".

On je izrazio nadu da će te aktivnosti "rezultirati učinkovitom akcijom i konkretnim rezultatima".

Brammertz je naglasio da će, dok to pitanje ostaje pred raspravnim vijećem, čekati rezultate tih napora Hrvatske, kako bi vidio je li Hrvatska intenzivirala administrativnu istragu za nestalim dokumentima prije kraja suđenja i dala potpuno objašnjenje o nestalim dokumentima prije kraja suđenja.

Haški tužitelj od 2008. traži od Hrvatske topničke dnevnike iz operacije Oluje 1995., kao dokazni meterijal na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču

Neriješeno pitanje tih dokumenata, dovodi u pitanje "punu suradnju" Hrvatske s ICTY-jem što je jedan od uvjeta za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljni pravima, u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om.

Kako navode diplomatski izvori, na temelju razgovora s Brammertzom 14. lipnja u Luxembourgu ministri vanjskih poslova EU-a odlučili su dopustiti otvaranje poglavlja 23., a "punu suradnju" s Haagom ostaviti kao uvjet za zatvaranje tog poglavlja.

Predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Brooke Anderson u raspravi je izrazila priznanje Hrvatskoj za "suradnju s ICTY-jem i obnovljenu predanost da vjerodostojno nastavi sadašnju istragu i pronađe topničke dokumente iz operacije Oluje, a ako ne može locirati dokumente da istragu provede do kraja".

"Ohrabrujemo hrvatske vlasti da nastave ispitivati dodatne istražne tehnike koje mogu pomoći da se dokumenti dobiju natrag", dodala je američka izaslanica.

Veleposlanik Hrvatske pri UN-u Ranko Vilović u petak je, u raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o izvješćima predsjednika i glavnog tužitelja Haškog suda (ICTY), rekao da će "radna skupina hvatske vlade energično nastaviti istragu o nestalim topničkim dnevnicima".

Vilović je najavio energičan nastavak istrage.

"Želim naglasiti da će radna skupina nastaviti energično slijediti nekoliko smjerova istrage za pronalaženje, razjašnjenje ili nalaženje objašnjenja za nestale dokumente. Uvjereni smo da će to dodatno istraživanje ojačati vjerodostojnost napora vlade", rekao je Vilović na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima istrage, kazao je kako je do sada ispitano 69 osoba, provedene su pretrage stanova, ureda i automobila i zaplijenjen materijal. Radna skupina podnijela je kaznene prijave protiv devet osoba, da su uništile ili oduzele arhivske materijale, čime je broj optuženih povećan na 13, a broj osuđenih na četiri.

Vilović je govorio i o nastavku procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj, u suradnji s ICTY-em i pravosudnim tijelima država u regiji, ističući kao primjer suradnje da je Hrvatska nedavno bila domaćin skupa državnih odvjetnika regije.

Vilović
se također pridružio pozivima članica Vijeća sigurnosti UN-a za intenziviranje napora za uhićenje preostale dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ističući da su oni "optuženi za najzvjerskije ratne zločine počinjene u BiH i Hvatskoj, za pokolje u Srebrenici i Vukovaru".

Mandat haškog suda ne može se proglasiti dovršenim bez privođenja pravdi Mladića i Hadžića, naglasio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi