imamo brojke

Toni Milun izračunao je za tportal: Pogledajte koliko ste u godinu dana ostavili banci za korištenje prešutnog minusa

31.08.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Klijenti banaka i potrošači, njih 840 tisuća, koji su proteklih godina koristili kategoriju 'prešutnog prekoračenja' tekućeg računa umjesto dotad uobičajenog i zakonski reguliranog dozvoljenog minusa, bankama su svake godine platili između nekoliko stotina i nekoliko tisuća kuna više nego što su trebali, dakako ovisno o visini prekoračenja i kamatnoj stopi koja im je zaračunavana. Matematičar i predavač na Visokom učilištu Algebra Toni Milun, koji se svojim projektom 'S Milunom do milijuna' bavi financijskom pismenošću, za tportal je napravio izračun

Za ulazne podatke iskoristili smo informacije koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB). Po njima, banke su na prešutno prekoračenje po tekućem računu obračunavale od 8,11 do čak 17,37 posto kamate, a prosječno je ona iznosila 10,97 posto. Prosječan iznos jest 8821 kunu.

S druge strane efektivna kamatna stopa na dopušteni minus određena zakonom iznosila je od 6,38 do maksimalnih 8,11 posto, a u prosjeku je iznosila 7,6 posto.

Prosječna osoba u godinu dana banci platila gotovo 200 kuna

Prekoračenje računa u prosjeku je iskorišteno 65 posto, koristi ga 840 tisuća korisnika, a ukupna vrijednost ovog tržišnog segmenta procjenjuje se na 6,3 milijarde kuna. Kada je postotak korištenja prešutnog prekoračenja narastao na čak 95 posto, HNB je reagirao preporukom bankama da kamate na njih dovedu u zakonske okvire - a banke su uzvratile najavom smanjenja ovog minusa na samo 1500 kuna i ponudom klijentima da razliku otplate kreditom.

'Ako se vodimo objavljenim službenim brojkama, prosječna osoba u godinu dana banci je platila gotovo 200 kuna više samo zato što se nalazila u prešutnom prekoračenju umjesto u dozvoljenom minusu. Banke su, po ovome, građanima naplatile 162 milijuna više kamata', sažima Milun za tportal.

'Oko 840 tisuća osoba bilo je u prešutnom prekoračenju po tekućem računu u prosjeku po 5734 kune. Ako uzmemo u obzir prosječnu kamatnu stopu za prešutno prekoračenje od 10,97 posto, osoba je tijekom godine platila 629 kuna kamata. Da je umjesto prešutnog bila u dopuštenom prekoračenju, za koje prosječna kamatna stopa iznosi 7,6 posto, platila bi 436 kuna kamata, odnosno 193 kune manje', dodaje sugovornik tportala.

Oni u dubljem minusu prošli lošije

Milun napominje da se radi o prosjeku: znatno lošije prošle su osobe koje su bile u dubljem minusu i ako je banka zaračunavala veću kamatnu stopu za prešutna prekoračenja.

'Dakle osoba koja je u prosječnom prešutnom prekoračenju od 10 tisuća kuna, uz najveću korištenu kamatnu stopu od 17,37 posto u godinu dana platila je čak 977 kuna više nego što bi platila da je koristila dopušteno prekoračenje uz prosječnu kamatnu stopu od 7,6 posto. A u slučaju da je ušla u prešutno prekoračenje od 30 tisuća kuna, ta bi osoba platila 2931 kunu više nego da je koristila dopušteno prekoračenje', objašnjava Milun.