'MANJE ZLO' U FUKUSHIMI

Tone radioaktivne vode bacit će se u more

04.04.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Misija spašavanja Fukushime naišla je na teškoće jer je sve manje onih koji se žele spustiti u nuklearni pakao. TEPCO pokušava regrutirati nove 'skakače' nudeći velike dnevnice. U međuvremenu, najavljeno je da će se oko 11.500 tona radioaktivne vode baciti u Pacifik

TEPCO, vlasnik i upravitelj Fukushime, predložio je u ponedjeljak da se voda kojom su u pokušaju hlađenja zalijevani reaktori 3, 4, 5 i 6, baci u more, što je glasnogovornik vlade Yukio Edano ocijenio 'neizbježnim' iako je riječ o tekućini s razinom radijacije 100 puta većom od dopuštene. 

Odluka o ispuštanju velike količine radioaktivne vode u more donesena je kako bi se oslobodilo dragocjeno mjesto za još kontaminiraniju tekućinu, prvenstveno onu iz reaktora 2 u čijem je betonskom podzemnom zidu otkriven procijep od 20 centimetara, iz kojega voda curi direktno u more. Proteklog vikenda propala su dva pokušaja da se procijep začepi betonom i kemijskom smjesom koja sadrži piljevinu i novinski papir.

'Razine radijacije u blizini reaktora 2 veoma su visoke. Moramo što hitnije spriječiti odljev vode u more', rekao je Edano, dodajući da zapravo nemaju izbora jer je radijacija u vodi iz reaktora 3 i 4 'mnogo manja'.

Kontaminirana voda bacit će se u more 'što je prije moguće', rekao je Hidehiko Nishiyama iz japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

Dnevnica u Fukushimi 5 tisuća dolara

Jedan radnik na ugovoru rekao je da mu je kompanija ponudila dnevnicu od 2.500 dolara za posao koji inače obavljaju roboti.

'U običnim okolnostima to bi bio posao iz snova, ali supruga me je u suzama zaustavila, pa sam odbio. Radno vrijeme je manje od sat vremena, ali rizik je prevelik', rekao je ovaj radnik.

Njegov 27-godišnji kolega Ryuta Fujita (27) izjavio je da mu je kompanija ponudila dvostruko veću dnevnicu za rad u reaktoru broj dva, ali je on također odbio.

'Čuo sam da upošljavaju radnike starije od 50 godina i dobro ih plaćaju. Ja sam još mlad i radijacija me plaši. Ne želim više raditi u nuklearnoj elektrani', rekao je Fujita.

TEPCO je priopćio da je 18 zaposlenih i tri radnika po ugovoru u subotu bilo izloženo radijaciji od 100 milisiverta.

Prosječna doza za radnika u nuklearnoj elektrani je 50 milisiverta u pet godina.

Prošlog tjedna dva radnika iz reaktora broj tri primljena su u bolnicu jer su im stopala bila izložena radijaciji od 170 do 180 milisiverta.

Na pitanje kako će kontaminirana voda za hlađenje reaktora biti ispumpana iz postrojenja i koliko će taj proces trajati, djelatnik nuklearke odgovorio je: 'Pumpa se može napajati iz nezavisnog generatora i sve što netko treba učiniti jest da dovuče jedan kraj pumpe u vodu, položi ga u nju i potom istrči van.'

Direktor francuskog Instituta za zaštitu od radioaktivnosti i nuklearna istraživanja Jacques Repussard smatra da će stanje u postrojenju ostati problematično još dugo vremena.

Međutim, on ne očekuje nove incidente. Po njegovom mišljenju trenutni prioritet je uklanjanje kontaminirane vode koja je proteklih dana korištena za hlađenje reaktora.

Kontaminirana voda može predstavljati problem jer stvara dodatno zračenje koje onemogućuje radnike da nastave s popravcima u blizini reaktora. Kontaminiranu vodu sada treba ispumpati ili ukloniti na drugi način.

Treba nastaviti i s dolijevanjem novih količina vode u bazene s iskorištenim nuklearnim gorivom da bi se spriječilo novo zagrijavanje i eventualni požari, smatra on.