povratak iz mrtvih

Dogodila se demokracija, ali s moćnim igračima u pozadini: Tko je Tomislav Šuta i kako je s čela splitskog vodovoda došao na čelo splitskog HDZ-a

19.12.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Šest mjeseci nakon ostavke kompletnog vodstva stranke, neposredno nakon drugog uzastopnog poraza na lokalnim izborima, splitski HDZ dobio je novog predsjednika - radi se o Tomislavu Šuti, 41-godišnjem ekonomistu i trenutnom direktoru gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Za razliku od nekoliko prethodnih unutarstranačkih izbora, kada je u ponudi redovito bio samo jedan kandidat, ovom prilikom članovi HDZ-a doista su dobili priliku birati

Nakon prvog kruga, u kojemu su otpala dvojica kandidata, Tomislav Šuta je u drugom pobijedio Andriju Čaljkušića - također zaposlenog u javnom sektoru, u tvrtki Čistoća - s 972 nasuprot 700 glasova. Odaziv oko 5300 članova splitskog HDZ-a bio je, dakle, oko 31 posto i, ironično, točno na razini nedavnih lokalnih izbora u ovom gradu, kada su upravo iz ove stranke prigovarali novom gradonačelniku Ivici Puljku i tvrdili da 'nema legitimitet'.

Premda se u ovom HDZ-ovom ogranku 'dogodila demokracija', što je i sam Šuta naglasio u svom pobjedničkom govoru, sami izbori iznenađujuće su se odvijali unutar njihova četiri zida i bez velike pompe ili kontroverzi u javnosti. Po svemu sudeći, to je rezultat sastanka svih kandidata za predsjednika s Andrejom Plenkovićem prije nekoliko tjedana, kada im je po neslužbenim informacijama poručio da izbjegavaju javne konflikte i obračune te da on osobno nema svog favorita.

No dva tabora ipak su se iskristalizirala: Šutu je podržala cijela garnitura HDZ-ovaca sa županijske razine predvođena Antom Sanaderom, pa između ostalih i Vice Mihanović, ali i donedavni gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Ova kombinacija za mnoge je predstavljala iznenađenje jer u stranačkim kuloarima odavno se govorilo da su upravo Sanader i Mihanović opstruirali kandidaturu Krstulovića Opare za novi mandat na čelu Splita.

S druge strane, iza Čaljkušića otvoreno su stali bivši šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, utjecajni Domagoj Maroević i drugi viđeniji članovi stranke. Iz ovog tabora plasirana je teza da je Šuta 'pošten čovjek i uspješan direktor, ali režimski kandidat iza kojega stoje utjecajni lobiji', a drugi su uzvraćali tvrdnjom da se Škorić 'nikako ne može pomiriti s gubitkom utjecaja u stranci'.

'Splitski HDZ ostat će tradicionalan i držati se demokršćanskih načela, ali imat će moderniji pristup u upravljanju strankom', poručio je Šuta u nedjelju navečer. Očekuje se da će upravo on biti kandidat za novog gradonačelnika Splita na izborima za dvije i pol godine.

Stranku je preuzeo u nezavidnom trenutku, nakon svojevrsne blamaže na dvama izborima i zvučnih poraza od Puljka, a zatim i serije ostavki vodećih ljudi. Javna je tajna i to da se uoči prethodnih izbora svijećom tražila osoba koja bi u ime HDZ-a nastupila na izborima pa je teškom mukom pronađen Zoran Đogaš, a on se nije proslavio. Ironično, uz gotovo pet i pol tisuća članova isturen je - nezavisni kandidat.

HDZ u Splitu zapravo nikada u povijesti nije imao stvarnu vlast, izuzev vrlo kratkog perioda u devedesetima. Kada su i imali svog gradonačelnika, ovisili su o hirovima koalicijskih partnera: poduzetnika iz Liste Veloga Mista sredinom dvijetisućitih i Željka Keruma prije nekoliko godina. I jedni i drugi danas su daleko od svog zenita i zapravo je pitanje s kime bi, kada bi i ostvarila dobar rezultat na izborima, ova stranka uopće mogla složiti vlast.

Tomislav Šuta Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Novi predsjednik ogranka Šuta najavio je tehnokratski pristup i želju da ga se ocjenjuje po rezultatima - a to je zapravo forte njegove relativno kratke biografije. Najprije je radio u Poreznoj upravi kao upravni savjetnik, potom kao porezni inspektor, da bi 2014. godine bio imenovan za direktora Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica. Tamo se zadržao četiri godine, no napredak ovog krucijalnog projekta za Split i okolicu nije bio dramatičan. Šuta je otišao zbog, šuškalo se, žestokog neslaganja sa stranački nadređenim Antom Sanaderom.

U doba gradonačelnika Andre Krstulovića Opare imenovan je za direktora Vodovoda i kanalizacije i ondje su rezultati nešto vidljiviji: tvrtka je dramatično modernizirana i znatno efikasnija, a upravo provodi investicije vrijedne 3,7 milijardi kuna u obnovu i izgradnju infrastrukture na području Trogira, Kaštela, Solina i Splita.

Na HDZ-ovoj izbornoj listi našao se na visokom drugom mjestu, ali nije ušao u Gradsko vijeće zbog novih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje direktorima u javnim tvrtkama zabranjuju gomilanje funkcija. Kako mu je mandat u Vodovodu istekao i čeka se izbor nasljednika, a i ne očekuje se da će Puljak ponuditi još četiri godine ovakve suradnje predsjedniku najveće oporbene stranke koji ima ambiciju srušiti ga, izvjesno je da će Šuta odabrati gradsku vijećnicu kao političku pozornicu.

A ondje će, izvjesno je i to, doći do pregrupiranja i zamjene u redovima vijećnika ove stranke. Njihov novi predsjednik osvojio je čist mandat, a i svih troje potpredsjednika dolazi iz njegove, ne Čaljkušićeve kvote, pa sada tek treba vidjeti kako namjerava vratiti splitski HDZ iz mrtvih.

Dosad su očekivali da će se Puljkova vlast srušiti sama od sebe, no to se još uvijek ne događa…