zagrebački gradonačelnik

Nakon što je Vlada suspendirala uredbu o naknadi za vodu, Tomašević poručio: Voda u Zagrebu neće poskupjeti 20 posto

01.12.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da će barem za četvrtinu smanjiti poskupljenje vode u Zagrebu, koje je prvotno najavljeno za 20 posto, jer toliko iznosi efekt odgode vladine Uredbe a ostale tri četvrtine poskupljenja je za investicije u vodoopskrbnu mrežu

"Smanjit ćemo povećanje cijene vode koliko god to možemo, 20 posto sigurno neće biti, barem četvrtinu će biti manje. To je efekt odgode Vladine Uredbe", izjavio je Tomašević u četvrtak na proslavi obljetnice Ekonomskog fakulteta. Vlada je, naime, na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda, s namjerom da spriječi najavljena poskupljenja vode za građane i gospodarstvo.

Tomašević je najavio i da poskupljenje vode sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja, odgodit će ga najviše što mogu, ali poskupljenje je, kaže, neminovno. Nema veze s inflacijom već sa stanjem vodoopskrbne mreže u Zagrebu koje je neodrživo te je nužno da dođe do novih investicija u vodoopskrbnu mrežu, u koju se nije ulagalo desetljećima.

  • +2
Tomislav Tomašević na podjeli besplatnog komposta Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Kaže da ne zna niti jedan drugi grad u Hrvatskoj gdje su kao u Zagrebu u zadnjih godinu i pol pucale cijevi, magistralni cjevovodi, nastale poplave i uništene prometnice te oštećena privatna imovina.

Pozdravlja odluku Vlade vezano za odgodu Uredbe i kaže da automatski to znači da će onu četvrtinu poskupljenja o kojoj su prije govorili eliminirali jer je ta četvrtina vezana za vladinu Uredbu i toliko će biti manje povećanje cijene. To je, kaže, sigurno, a vidjet će da još smanje.

"U tom smislu mi ćemo što je više moguće dati i svoj doprinos da još više apsorbiramo taj teret", rekao je.

"Vladina je odgovornost da se bori s inflacijom i gradovi tu trebaju dati svoj doprinos. Međutim, moja dodatna odgovornost je za rad gradskog poduzeća i za stanje gradske infrastrukture", kaže Tomašević. 

Naglasio je kako su potrebne nove investicije u vodoopskrbnoj mreži, odvodnji i u pročišćavanju otpadnih voda. Poručio je da će povući i sredstva iz EU fondova ali da i te projekte moraju sufinancirati, a niti to neće biti dovoljno. 

"Mi ne možemo tako dalje i u tom smislu mora doći do novog vala investicije", kazao Tomašević i dodao da to mogu platiti ili građani kroz porez, što je prihod Grada ili građani kroz cijenu vode, što je prihod gradskog poduzeća. 

Činjenica je, ističe, da su Vladine mjere od rujna vezane za električnu energiju direktno doprinijele tome da ne dođe do puno većeg poskupljenja vode u svim gradovima u Hrvatskoj. Međutim, to su bile mjere vezane za električnu energiju, a druge stvari su poskupjele. 

Kaže da je jedan manji dio poskupljenja vode vezan za Vladinu uredbu, jedan dio vezan je za operativne troškove koji su nastupili zbog inflacije, i zbog čega Vodoopskrba i odvodnja ima velike financijske gubitke, a najveći dio je vezan uz investicije.

Podsjetio je da u Zagrebu još uvijek ima građana koji nemaju javnu vodoopskrbu i odvodnju. Napomenuo je i kako više od godinu dana niti jedna komunalna usluga nije poskupjela iako je Zagrebački holding bio na rubu bankrota.