analiza današnjeg ročišta

Todorićeva obrana može trljati ruke, za listopad spremaju asa iz rukava, no nije sve gotovo

06.09.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Obrana Ivice Todorića, koja se bazira na tezi da se protiv njega vodi politički montiran proces, može zadovoljno trljati ruke nakon afere Hotmail i nedavnog curenja iskaza Martine Dalić. Danas im je sutkinja dala gotovo mjesec dana da pripreme nove dokaze te da kompromitirajuće mailove prevedu na engleski. Naši sugovornici slažu se da je aferom Hotmail u ruke obrane stavljeno snažno oružje koje će sigurno iskoristiti

Odvjetnik Branko Šerić naglašava da je teza o političkom progonu osnova obrane Ivice Todorića i da će oni u mailovima izmijenjenim između bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i sudionika preuzimanja Agrokora, koji su se interno nazivali grupom Borg, zasigurno probati naći potvrdu svoje teze.

'To će vjerojatno imati presudnu ulogu', dodaje Šerić. Podsjeća da odluka koju će sud donijeti na sljedećem ročištu u listopadu predstavlja odluku o žalbi Ivice Todorića na odluku o izručenju iz travnja. Dakle ako Todorićevoj obrani ne uvaže nove dokaze, odluka o izručenju bit će potvrđena. Ako ih prihvate, to će značiti da mu dozvoljavaju žalbu na odluku o izručenju na višem sudu, što produljuje cijelu priču, no niti mogućnost žalbe ne znači da će ona na višem sudu biti riješena u korist Ivice Todorića. To mu daje samo još jednu priliku da dokaže tezu o politički motiviranom progonu.

  • +26
Ivica Todorić izbjegao izručenje, novo ročište zakazano na istom sudu za 15. listopada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Prof. Damir Primorac, stručnjak za kazneno-procesno pravo, iščitao je dvije stvari s današnjeg ročišta: prvo, branitelji Ivice Todorića kazali su da su odnedavno u tom predmetu te kako trebaju još vremena da prouče predmet.

Drugi argument je jači, a to je da trebaju vremena kako bi priložili nove dokaze koji bi bili takve snage da gospodin Todorić dokaže da je osnovan njegov zahtjev za žalbu.

Angažiranje supruge bivšeg premijera ne bi trebalo impresionirati suca

Šerić i Primorac slažu se kako pojačanje obrane Ivice Todorića odvjetničkom zvijezdom Cherie Blair, suprugom bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, ne bi trebalo impresionirati suce. Ipak, ova odvjetnica specijalizirana za ljudska prava, uz Todorićeva odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja Jamesa Hinesa, mogla bi dobro nadopuniti mozaik obrane.

'Naravno da je jako važno da su u predmetu ljudi koji se bave i kaznenim, ali i građanskim pravom, no treba voditi računa da je važnije ono kakvim dokazima obrana raspolaže. Najbolji odvjetnik bez kvalitetnih dokaza teško može uspjeti', poručuje Damir Primorac.

'Sud je odgodio ročište prihvaćajući oba razloga. Obrana se rukovodila time da uslijed novonastalih okolnosti i dokaza može dokazati tezu o politički motiviranom progonu. Treba voditi računa i o tome što je zaključila sutkinja u travnju, a to je da nije našla dokaze o političkoj motivaciji. Hoće li sada obrana Ivice Todorića priložiti nešto što je uvjerljivije od toga, vidjet ćemo u listopadu', napominje Primorac.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj odbačena kaznena prijava vezana za aferu Hotmail, vjerojatno će to biti i argument hrvatske strane u Londonu, koju predstavlja britanska odvjetnica Clare Montgomery. S druge strane, obrana Ivice Todorića mogla bi se pozvati na činjenicu da protiv njega nije još podignuta optužnica, a po Zakonu o kaznenom postupku, to bi se trebalo dogoditi u roku od 18 mjeseci od pokretanja istrage.