Clare Montgomery

Tko je kraljičina pravna savjetnica koja bi trebala Todorića vratiti kući

11.04.2018 u 21:37

Bionic
Reading

U slučaju pred britanskim pravosuđem, u kojem bi trebalo biti odlučeno hoće li Ivica Todorić biti izručen domaćim vlastima, Hrvatsku je u utorak u Londonu zastupala odvjetnica Clare Montgomery

U slučaju pred britanskim pravosuđem, u kojem bi trebalo biti odlučeno hoće li posrnuli tajkun Ivica Todorić biti izručen domaćim vlastima, Hrvatsku je u utorak u Londonu zastupala odvjetnica Clare Montgomery. Prema informacijama koje se mogu pronaći o njoj, Hrvatska teško da je mogla dobiti iskusniju i kvalificiraniju osobu da se izbori za njen zahtjev. Montgomery ima bogato iskustvo u kaznenom i trgovačkom pravu, u međunarodnim slučajevima kršenja ljudskih prava, kao i u slučajevima prekograničnih izručivanja optuženika.

Partnerica je u elitnoj pravnoj kući Matrix Chambers koja ima urede u Londonu, Ženevi i Bruxellesu. Riječ je o udruženju osnovanom 2000. godine koje danas broji osamdesetak pravnika i odvjetnika raznih profila, ekstenzivnog iskustva i brojnih specijalnosti. Montgomery nosi i titulu kraljičine pravne savjetnice (QC, Queen's Council) koju britanska kraljevska obitelj dodjeljuje uglednim i uspješnim pravnicima. Uz mnoge pohvale, nagrade i počasti, Montgomery je jedna od urednica časopisa o kaznenom pravu Fraud.

Osnove pravne karijere Clare Montgomery, koja danas zastupa državne institucije, kao i privatne klijente, primila je na University Collegeu London, a na samom početku nije imala uspjeha. No nakon dvije godine, tijekom kojih su joj govorili kako 'nije dovoljno dobra', Montgomery se počela probijati u kaznenom pravu i danas, nakon četiri desetljeća, ima vrlo impresivnu karijeru. Među poznatijim slučajevima u kojima je sudjelovala je onaj u kojem je branila avioprijevoznike British Airways i Virgin Atlantic kad su bili osumnjičeni za sklapanje kartela, a sudjelovala je i u slučaju sumnji u postojanje kartela na britanskom farmaceutskom tržištu.

U području međunarodnih sudskih izručenja jedan od najpoznatijih slučajeva u kojem je sudjelovala Montgomery bio je slučaj Juliana Assangea, osnivača stranice za javnu objavu tajnih informacija Wikileaks. Assangea su temeljem sumnji u seksualno zlostavljanje tražile švedske vlasti i zahtijevale su njegovo izručenje s obzirom na to da je u tom trenutku živio u Velikoj Britaniji. Nakon što je slučaj dospio i do britanskog vrhovnog suda, odlučeno je da se Assangea mora izručiti Švedskoj, no on je uspio zatražiti i dobiti azil Ekvadora te se od onda nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudjelovala je i u slučaju izručenja Johannesa Deussa, kojeg su svojevremeno tražile nizozemske vlasti zbog sumnji u pranje novca.

Deuss je legendarni, ali i zloglasni tajkun poznat po nizu nezakonitih i nemoralnih poteza koji su mu donijeli multimilijunaški status, a među kojima je možda najpoznatiji onaj u kojem je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih kršio embargo uveden radi aparthejdskog režima u Južnoafričkoj Republici te toj državi prodavao naftu iz Sovjetskog Saveza i Irana. Samo u tom razdoblju Deuss je zaradio, neki procjenjuju, i pola milijarde dolara, a sveukupna karijera Nizozemca zaslužuje nekoliko knjiga kriminalističke tematike.

Clare Montgomery Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Montgomery je bila angažirana i u vrlo osjetljivom slučaju britanskog građana Garyja McKinnona koji je prije petnaestak godina optužen da je provalio u desetke računala američke vojske i svemirske agencije NASA te dijelom onesposobio računalne mreže i brisao podatke.

Njegov je slučaj svojevremeno prozvan 'najvećim hakiranjem vojnih računala svih vremena', a Montgomery je uspješno zastupala američke vlasti, zbog čega je u sudskoj proceduri odlučeno da McKinnon mora biti izručen Amerikancima. Izručenje je konačno blokirala britanska vlada, a tadašnja državna tajnica unutrašnjih poslova, danas premijerka Theresa May kao razlog navela je zdravstveno stanje McKinnona, koje bi bilo ozbiljno ugroženo da je došlo do izručenja.

  • +8
Britanska premijerka Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Među slučajevima na kojima je radila Montgomery nalazi se i onaj čileanskog diktatora Augusta Pinocheta. Španjolski sud je u listopadu 1998., temeljem doktrine univerzalne jurisdikcije, optužio Pinocheta za kršenje ljudskih prava, što je bio prvi takav slučaj u svjetskoj praksi te su nekoliko dana kasnije britanske vlasti smjestile Pinocheta u kućni pritvor.

Iako je donesena odluka da se Pinocheta izruči Španjolskoj, britanske vlasti su ga u ožujku 2000. pustile iz pritvora zbog medicinskih razloga. Nakon povratka u Čile Pinochet se našao pred novim optužbama, no umro je 2006. godine bez konačne presude.

Uspješna britanska odvjetnica bila je angažirana i u slučaju u kojem je ruska naftna kompanija Jukos pokušavala sudski onemogućiti konkurenta i tvrtku koja je preuzela najveći dio njene imovine, Rosnjeft, da svoje dionice izlista na londonskoj burzi. Uz to, Montgomery je radila na slučaju u kojem se propitivala neovisnost pravosuđa države Brunej. Slučaj u kojem je Jefri Bolkiah, princ Bruneja i sultanov mlađi brat, bio optužen za pronevjeru gotovo 15 milijardi dolara dospio je pred britansko pravosuđe temeljem bivšeg statusa Bruneja kao britanskog protektorata.

Nema sumnje da hrvatsku stranu u slučaju pred britanskim pravosuđem zastupa vrlo iskusna odvjetnica i iako Montgomery nije pravna heroina iz filma koja pobjeđuje u svim slučajevima, sama njezina ekspertiza dovoljna je da se Državno odvjetništvo može nadati da će Ivica Todorić prestižnu londonsku adresu zamijeniti nešto manje prestižnom zagrebačkom.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX