NOĆ IZA REŠETAKA

Burna večer na 'Franji Tuđmanu': Todorić izveden na sporedni ulaz i ekspresno prebačen u Remetinec

07.11.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Ivica Todorić, nekadašnji vlasnik koncerna Agrokor, nešto prije 21 sat stigao je iz Londona u pratnji policajaca u civilu i supruge Vesne u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman. Iz nje je policijskim vozilom prebačen Remetinec jer je u aferi Agrokor samo protiv njega određen istražni zatvor

Todorić sasvim očekivano nije izveden na glavni izlaz za putnike, već ga je policija izvela preko pomoćnih stepenica na sporedni, posjela u vozilo i odvela za Remetinec. Supruga Vesna izašla je pak, kao i ostali putnici, na glavni izlaz. Bila je vidno neraspoložena i nije željela davati izjave.

Nakon transfera u Remetinec oglasio se i MUP priopćenjem u kojem su istaknuli da je sve provedeno sukladno sigurnosnoj prosudbi i bez ikakvih problema.

Postoji mogućnost da Todorića već u četvrtak sasluša sudac istrage i nakon toga donese odluku o produljenju ili puštanju iz pritvora. Međutim, Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, naveo je, gostujući u srijedu u Otvorenom na HTV-u, kako 'nije nužno da on sutra bude ispitan jer je rok za to do kraja istrage'.

  • +10
Todorić u Remetincu Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'On se može obratiti sucu istrage da ga ispita ranije, ali to ne mora biti tako', kazao je Turudić.

Odvjetnik Veljko Miljević smatra da bi Todorić mogao skoro izaći na slobodu.

Protiv nekad najmoćnijeg domaćeg gospodarstvenika pokrenuta je državnoodvjetnička istraga zbog 'nepripadne imovinske koristi' od milijardu i 142 milijuna, a u Hrvatsku je stigao nakon godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor.

Osim njega, istragom su obuhvaćeni njegovi sinovi Ivan i Ante te dvanaestero Agrokorovih menadžera i revizora; Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić, pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.

Nakon što stigne iza rešetaka počinje mu teći rok za uručivanje žalbe protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora koje dolazi na Županijski sud.

Ono može doći već u četvrtak, a do kraja tjedna mogla bi se donijeti odluka o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora.

Uoči leta za Zagreb na londonskom aerodromu Heatrow Todorić je novinarima rekao da se osjeća dobro, ali da izjave ne može davati jer je pod mjerama.

  • +5
Vesna Todorić na izlasku iz zračne luke nije željela davati izjave Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Podsjetimo, Todorić je 7. studenog 2017. godine uhićen u Londonu, gdje je pobjegao uoči pokretanja istrage u slučaju Agrokor, tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti.

Istog dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza, no prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora pa se od tada, uz ostalo, morao javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno.

Todorić se predao britanskim vlastima 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna.

Visoki sud u Londonu je 24. srpnja odbio Todorićev zahtjev da mu se odobri pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja. Nakon što mu je odbijena žalba Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Njegovi odvjetnici su tada zatražili odgodu odluke uz obrazloženje da su tek preuzeli slučaj, da im treba vremena da se upoznaju s predmetom te da raspolažu novim dokazima o politički motiviranom progonu.

Iako je na ročištu u rujnu obrana Ivice Todorića najavljivala nove dokaze, na raspravi 25. listopada ništa novog nije predočeno i cijela njezina argumentacija se svela na to da je Hrvatska prerano izdala europski uhidbeni nalog, prije nego što se moglo sa sigurnošću zaključiti da će istraga završiti podizanjem optužnice i suđenjem.

Novinari čekaju Ivicu Todorića u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na raspravi 25. listopada odvjetnik Hines sat i pol pokušavao je dokazati da je europski uhidbeni nalog izdan prerano, bez potvrđene optužnice, samo na temelju odluke o pokretanju istrage, što po njemu ne predstavlja jamstvo da će do optužnice doista doći, drugim riječima da se uhidbenim nalogom prejudicirao ishod istrage.

Sudac Duncan Ouseley zaključio je da nema materijala na temelju kojeg bi mogao odobriti pravo na žalbu.

Ivica Todorić je nakon što mu je potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj izjavio da je 'malo razočaran', ali da je spreman za daljnje bitke.

Druga istraga

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo protiv njega otvorilo lani, 18. prosinca, a odnosi se na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Osim Todorića, tom su istragom obuhvaćeni njegov sin Ivan te predsjednik Uprave Nexusa Marko Lesić i član Uprave Krešimir Ruždjak. Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Od vlasnika Agrokora do simbola 'ortačkog kapitalizma'

Nekad najmoćnijem hrvatskom gospodarstveniku blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznalo se u travnju od njegove obrane, a boravak u Londonu navodno je financirao novcem od prodaje suprugine roditeljske kuće.

Dok je Todorić boravkom u Londonu punu godinu izbjegavao istražni zatvor, u njegovoj kompaniji, kojoj nakon nagodbe vjerovnika više nije ni formalni vlasnik, događale su nove afere koje su rezultirale ostavkom potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Upravo nju je Todorić u svojim brojnim blogovima i medijskim nastupima označavao kao jednu od svojih glavnih političkih progonitelja i isticao ju kao dio organizirane skupine Borg, koja je smišljeno pripremala rušenje Agrokora. Kada je sredinom svibnja Dalić zbog afere Hotmail podnijela ostavku, na svom je blogu Todorić i premijeru poručio da napusti dužnost.

Dalić je u intervjuu krajem listopada, uoči predstavljanja njezine knjige 'Agrokor - slom ortačkog kapitalizma', kazala da Todoriću, 'kada se najavio kod predsjednika Vlade i obrazložio da treba pozajmicu od 300 milijuna eura ili će Agrokor u stečaj, nije bilo ni na kraj pameti da takvu pozajmicu ne može dobiti'. 'Todorić je čvrsto vjerovao da je prirodno da mu pomažu svi - i Vlada i HNB. Takvu je pomoć godinama dobivao. Takvu je pomoć očekivao i tada', rekla je Dalić.