šaroliko društvo

Tko zapravo stoji iza vala koronaprosvjeda koji se valjaju diljem Europe

27.11.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Antikorona prosvjedi valjaju se Europom još od ovog ljeta s različitim intenzitetom i posljedicama - od ekshibicionističkih i bizarnih do poprilično artikuliranih, od endemskih do masovnih, od miroljubivih do ozbiljno nasilnih. Njihov karakter varira od države do države, a učestalost se povećava paralelno stupanju na snagu epidemioloških mjera

Hrvatski okidač bilo je uvođenje covid-potvrda u prostore javnih službi, što je izazvalo okupljanje mase od 15 i više tisuća prosvjednika iz cijele države u samom centru Zagreba. Događaj je bio miran izuzme li se serijsko verbalno i fizičko divljanje nad novinarima i naknadno registrirano postrojavanje 'prve dragovoljačke bojne'.

Prosvjed protiv covid-potvrda u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Policija je ipak započela potragu za organizatorima samog skupa, formalno spontanog premda je po sinkronizaciji i slijevanju autobusa prema Zagrebu jasno da je koordinacija bila vrlo dobra; prijave su zasad uručene dvjema osobama s političke - zlobnici bi rekli i socijalne - margine, a iz dana u dan pojavljuju se informacije o drugim 'volonterima' bliskim neobično tajnovitoj Inicijativi prava i slobode. Tu je bio i dio oporbe koji se formalno ograđuje, ali zapravo jaše na valu masovnosti, prije svega Most i Domovinski pokret.

A za ovaj vikend ponovno se najavljuje prosvjed nazvan Bijeli tihi marš, po svemu sudeći kao rezultat raskola u dosadašnjoj organizaciji - što se i očekivalo uzevši u obzir doista različit profil prosvjednika, njihov različit odnos prema zdravom razumu i na koncu, po svemu sudeći, različitim ciljevima. Teško je držati okupljenom masu u kojoj jedan kraj upozorava na navodnu neučinkovitost ili štetnost covid-potvrda, a drugi negira samo postojanje virusa, divlja prema medijima i još se bezobrazno kiti žutom zvijezdom, kojom su prije osamdeset godina nacisti označavali Židove.

  • +48
Veliki prosvjed protiv covid-potvrda u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

No kakva je situacija u Europi i svijetu, tko zapravo izvodi ljude na ulice? Na prvi pogled može se zaključiti da je to društvo vrlo, vrlo šaroliko.

U Kanadi su, recimo, još u svibnju ove godine ustanovili poprilično jasnu vezu između prosvjednika i pokreta koji šire govor mržnje, odnosno desnih ekstremista. 'Krajnja desnica je u svoj narativ usvojila teze prosvjednika, iskorištava ih da poveća masovnost, pojavljuje se na svakom prosvjedu i vrbuje ljude', upozorila je direktorica Centra za mržnju, predrasude i ekstremizam Barbara Perry.

U Francuskoj, tradicionalno prijemčivoj prosvjedima bilo kakve vrste, valjanje ljudi ulicama već mjesecima podržavaju ekstremna ljevica i desnica, pa su protivljenje epidemiološkim mjerama podržali političari s krajnjih strana političkog spektra Marine Le Pen i Jean-Luc-Mélenchon.

Ondje se na ulicama također moglo vidjeti građane okićene Davidovom zvijezdom, grafiti s ispisanim '1940' (kao godinom nacističke invazije) i simbolima francuskog pokreta otpora. Na Cipru su također divljali pripadnici krajnje ljevice i desnice.

  • +7
Prosvjedi protiv covid-potvrda u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

U Poljskoj nešto drugačija slika: 'Židovi stoje iza pandemije i vladaju svijetom'; 'Svaki Poljak danas može vidjeti da iza 'plandemije' stoje Židovi', vidjelo se na tamošnjim prosvjedima. Kao i u Njemačkoj, u kojoj iza koronaprosvjeda stoji uglavnom krajnja desnica povezana s desno-populističkim AfD-om dok su se u nekim situacijama - recimo lanjskom marširanju prosvjednika s nacističkim zastavama do samog Reichstaga - spominjali još ekstremniji NPD te inicijativa Queerdenken 711. Među tristotinjak privedenih našao se i teoretičar zavjera Attila Hildmann.

  • +10
Prosvjedi u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog pandemije Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Nasilni prosvjedi u Italiji prije nešto više od mjesec dana rezultirali su zahtjevom za zabranu stranke Forza Nuova (FN): tada se rulja potpuno otela kontroli i demolirala zgradu sindikata CGIL, a pokušala se probiti i do ureda premijera Marija Draghija, što su osudile čak i umjerene desne stranke. Ozlijeđeno je 38 policajaca, a uhićeno 18 ljudi, među kojima i lider FN-a Giuliano Castellini.

Kao stvarni ideolog pobune spominje se 28-godišnji majstor tetovaže Zeno Gabriele Molgora: on je među prvima otvorio chatove na Telegramu i grupe na Facebooku protiv covid-potvrda, pa čak i stvorio simbol - krug s 'x' u sredini koji nejasno podsjeća na keltski križ. Ovih dana objavio je stanje svog računa na kojemu se navodno nalazi tek 1,64 eura i zatražio donacije za plaćanje sudskih troškova i uzdržavanje kćerke.

Premda poziva na nove prosvjede kako bi 'vratio snagu i moral svojim demonstrantima koji trpe nepravde', talijanski mediji pišu da u posljednjim danima njegova karijera ima oblik parabole - sve je manje entuzijazma, a sve više kukanja. A i prosvjedi su sve rjeđi.

  • +19
Prosvjedi protiv covid-potvrda u Italiji Izvor: EPA / Autor: MASSIMO PERCOSSI

Nizozemci prosvjeduju mahom mirno, u više gradova diljem zemlje, a organizacija prosvjeda ondje se često povezuje s oporbenom - i lijevom - organizacijom Red Coode. Ipak, prošlog tjedna nasilje je zabilježeno u Rotterdamu, gradu u kojemu su se, kako je objavila vlast, u vrlo kratkom roku okupili nasilnici iz svih dijelova države. Fizički napad, paleži i opasno ugrožena sigurnost natjerali su - barem kako je ustvrdila tamošnja vlada - policiju čak i na pucnjavu.

Gradonačelnik je objavio da je više od polovice prosvjednika zapravo bilo maloljetno, a premijer Mark Rutte eksplicitno ih je nazvao 'idiotima'. Čini se da se u Rotterdamu doista odvio neobičan večernji izlazak mladih, očito frustriranih koronamjerama usprkos visokoj brojci od čak 85 posto cijepljenih punoljetnih građana.

  • +2
Prosvjed u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: ROB ENGELAAR

U Austriji se prosvjedi povezuju s krajnje desnim FPO-om, a u susjednoj Sloveniji kao glavni organizator figurira Zoran Stevanović, gradski vijećnik u Kranju i predsjednik populističke stranke Istina. On se deklarira kao 'ni ljevičar ni desničar', ali poziva desnu Janšinu vladu na ostavku.

No ipak, bio je član stranke SNS ultradesnog Zmage Jelinčiča, od kojega se rastao jer je shvatio da je i on dio 'duboke države'. Dio toga po njemu su i mediji jer su 'u sukobu s istinom', a u velikom dijelu njih pojavljuju se teze da se zapravo radi o trojanskom konju u desnici koji će nakon izbora omogućiti Janši komotnije preslagivanje karata.

Policija, u kojoj je i sam bio zaposlen, nakon nedavnih nasilnih prosvjeda prijavila je Stevanovića za poticanje na pobunu.

Antikorona prosvjedi posljednjih mjeseci stigli su gotovo do svakog kutka zemaljske kugle, no, rekli smo, u različitim oblicima i intenzitetu: češće ih predvode ekstremni desničari, ali u nekim slučajima i ljevičari ili zajedno u velikoj crveno-crnoj koaliciji. Puno je teoretičara zavjere, još više političkih oportunista koji parazitiraju na njima, no dakako tu je i značajan broj građana sluđenih dvogodišnjim izvanrednim stanjem i često nejasnim ili nekonzistentnim postupcima u borbi protiv epidemije. Zbunjeno je očito i pleme Maora na dalekom Novom Zelandu te su u svom maršu prema zgradi parlamenta antivakseri između ostalog izvodili čuvenu haku, ratnički ples čiji su oni vlasnici.

'Odmah prestanite. U raznim bolestima i epidemijama izgubili smo ogroman broj naših predaka i dobro vidimo da je cjepivo najbolja zaštita od virusa', naredili su Maori.