šaroliko društvo

Tko zapravo stoji iza vala koronaprosvjeda koji se valjaju diljem Europe

 • Autor: Damir Petranović
 • Zadnja izmjena 27.11.2021 11:06
 • Objavljeno 27.11.2021 u 11:06
tportal

Izvor: EPA, društvene mreže / Autor: montaža: tportal

Antikorona prosvjedi valjaju se Europom još od ovog ljeta s različitim intenzitetom i posljedicama - od ekshibicionističkih i bizarnih do poprilično artikuliranih, od endemskih do masovnih, od miroljubivih do ozbiljno nasilnih. Njihov karakter varira od države do države, a učestalost se povećava paralelno stupanju na snagu epidemioloških mjera

Hrvatski okidač bilo je uvođenje covid-potvrda u prostore javnih službi, što je izazvalo okupljanje mase od 15 i više tisuća prosvjednika iz cijele države u samom centru Zagreba. Događaj je bio miran izuzme li se serijsko verbalno i fizičko divljanje nad novinarima i naknadno registrirano postrojavanje 'prve dragovoljačke bojne'.

Prosvjed protiv covid-potvrda u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Policija je ipak započela potragu za organizatorima samog skupa, formalno spontanog premda je po sinkronizaciji i slijevanju autobusa prema Zagrebu jasno da je koordinacija bila vrlo dobra; prijave su zasad uručene dvjema osobama s političke - zlobnici bi rekli i socijalne - margine, a iz dana u dan pojavljuju se informacije o drugim 'volonterima' bliskim neobično tajnovitoj Inicijativi prava i slobode. Tu je bio i dio oporbe koji se formalno ograđuje, ali zapravo jaše na valu masovnosti, prije svega Most i Domovinski pokret.

A za ovaj vikend ponovno se najavljuje prosvjed nazvan Bijeli tihi marš, po svemu sudeći kao rezultat raskola u dosadašnjoj organizaciji - što se i očekivalo uzevši u obzir doista različit profil prosvjednika, njihov različit odnos prema zdravom razumu i na koncu, po svemu sudeći, različitim ciljevima. Teško je držati okupljenom masu u kojoj jedan kraj upozorava na navodnu neučinkovitost ili štetnost covid-potvrda, a drugi negira samo postojanje virusa, divlja prema medijima i još se bezobrazno kiti žutom zvijezdom, kojom su prije osamdeset godina nacisti označavali Židove.

 • +48
 • +45

Veliki prosvjed protiv covid-potvrda u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

No kakva je situacija u Europi i svijetu, tko zapravo izvodi ljude na ulice? Na prvi pogled može se zaključiti da je to društvo vrlo, vrlo šaroliko.

U Kanadi su, recimo, još u svibnju ove godine ustanovili poprilično jasnu vezu između prosvjednika i pokreta koji šire govor mržnje, odnosno desnih ekstremista. 'Krajnja desnica je u svoj narativ usvojila teze prosvjednika, iskorištava ih da poveća masovnost, pojavljuje se na svakom prosvjedu i vrbuje ljude', upozorila je direktorica Centra za mržnju, predrasude i ekstremizam Barbara Perry.

U Francuskoj, tradicionalno prijemčivoj prosvjedima bilo kakve vrste, valjanje ljudi ulicama već mjesecima podržavaju ekstremna ljevica i desnica, pa su protivljenje epidemiološkim mjerama podržali političari s krajnjih strana političkog spektra Marine Le Pen i Jean-Luc-Mélenchon.

Ondje se na ulicama također moglo vidjeti građane okićene Davidovom zvijezdom, grafiti s ispisanim '1940' (kao godinom nacističke invazije) i simbolima francuskog pokreta otpora. Na Cipru su također divljali pripadnici krajnje ljevice i desnice.

 • +7
 • +4

Prosvjedi protiv covid-potvrda u Francuskoj

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

U Poljskoj nešto drugačija slika: 'Židovi stoje iza pandemije i vladaju svijetom'; 'Svaki Poljak danas može vidjeti da iza 'plandemije' stoje Židovi', vidjelo se na tamošnjim prosvjedima. Kao i u Njemačkoj, u kojoj iza koronaprosvjeda stoji uglavnom krajnja desnica povezana s desno-populističkim AfD-om dok su se u nekim situacijama - recimo lanjskom marširanju prosvjednika s nacističkim zastavama do samog Reichstaga - spominjali još ekstremniji NPD te inicijativa Queerdenken 711. Među tristotinjak privedenih našao se i teoretičar zavjera Attila Hildmann.

 • +10
 • +7

Prosvjedi u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog pandemije

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Nasilni prosvjedi u Italiji prije nešto više od mjesec dana rezultirali su zahtjevom za zabranu stranke Forza Nuova (FN): tada se rulja potpuno otela kontroli i demolirala zgradu sindikata CGIL, a pokušala se probiti i do ureda premijera Marija Draghija, što su osudile čak i umjerene desne stranke. Ozlijeđeno je 38 policajaca, a uhićeno 18 ljudi, među kojima i lider FN-a Giuliano Castellini.

Zeno Gabriele Molgora spominje se kao stvarni ideolog pobune u Italiji

Zeno Gabriele Molgora spominje se kao stvarni ideolog pobune u Italiji

Izvor: Društvene mreže / Autor: tportal

Kao stvarni ideolog pobune spominje se 28-godišnji majstor tetovaže Zeno Gabriele Molgora: on je među prvima otvorio chatove na Telegramu i grupe na Facebooku protiv covid-potvrda, pa čak i stvorio simbol - krug s 'x' u sredini koji nejasno podsjeća na keltski križ. Ovih dana objavio je stanje svog računa na kojemu se navodno nalazi tek 1,64 eura i zatražio donacije za plaćanje sudskih troškova i uzdržavanje kćerke.

Premda poziva na nove prosvjede kako bi 'vratio snagu i moral svojim demonstrantima koji trpe nepravde', talijanski mediji pišu da u posljednjim danima njegova karijera ima oblik parabole - sve je manje entuzijazma, a sve više kukanja. A i prosvjedi su sve rjeđi.

 • +19
 • +16

Prosvjedi protiv covid-potvrda u Italiji

Izvor: EPA / Autor: MASSIMO PERCOSSI

Nizozemci prosvjeduju mahom mirno, u više gradova diljem zemlje, a organizacija prosvjeda ondje se često povezuje s oporbenom - i lijevom - organizacijom Red Coode. Ipak, prošlog tjedna nasilje je zabilježeno u Rotterdamu, gradu u kojemu su se, kako je objavila vlast, u vrlo kratkom roku okupili nasilnici iz svih dijelova države. Fizički napad, paleži i opasno ugrožena sigurnost natjerali su - barem kako je ustvrdila tamošnja vlada - policiju čak i na pucnjavu.

Gradonačelnik je objavio da je više od polovice prosvjednika zapravo bilo maloljetno, a premijer Mark Rutte eksplicitno ih je nazvao 'idiotima'. Čini se da se u Rotterdamu doista odvio neobičan večernji izlazak mladih, očito frustriranih koronamjerama usprkos visokoj brojci od čak 85 posto cijepljenih punoljetnih građana.

 • +2

Prosvjed u Nizozemskoj

Izvor: EPA / Autor: ROB ENGELAAR

U Austriji se prosvjedi povezuju s krajnje desnim FPO-om, a u susjednoj Sloveniji kao glavni organizator figurira Zoran Stevanović, gradski vijećnik u Kranju i predsjednik populističke stranke Istina. On se deklarira kao 'ni ljevičar ni desničar', ali poziva desnu Janšinu vladu na ostavku.

Zoran Stevanović

Zoran Stevanović

Izvor: Društvene mreže / Autor: tportal

No ipak, bio je član stranke SNS ultradesnog Zmage Jelinčiča, od kojega se rastao jer je shvatio da je i on dio 'duboke države'. Dio toga po njemu su i mediji jer su 'u sukobu s istinom', a u velikom dijelu njih pojavljuju se teze da se zapravo radi o trojanskom konju u desnici koji će nakon izbora omogućiti Janši komotnije preslagivanje karata.

Policija, u kojoj je i sam bio zaposlen, nakon nedavnih nasilnih prosvjeda prijavila je Stevanovića za poticanje na pobunu.

Antikorona prosvjedi posljednjih mjeseci stigli su gotovo do svakog kutka zemaljske kugle, no, rekli smo, u različitim oblicima i intenzitetu: češće ih predvode ekstremni desničari, ali u nekim slučajima i ljevičari ili zajedno u velikoj crveno-crnoj koaliciji. Puno je teoretičara zavjere, još više političkih oportunista koji parazitiraju na njima, no dakako tu je i značajan broj građana sluđenih dvogodišnjim izvanrednim stanjem i često nejasnim ili nekonzistentnim postupcima u borbi protiv epidemije. Zbunjeno je očito i pleme Maora na dalekom Novom Zelandu te su u svom maršu prema zgradi parlamenta antivakseri između ostalog izvodili čuvenu haku, ratnički ples čiji su oni vlasnici.

'Odmah prestanite. U raznim bolestima i epidemijama izgubili smo ogroman broj naših predaka i dobro vidimo da je cjepivo najbolja zaštita od virusa', naredili su Maori.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!