STRUČNJAK ZA TREĆI SVIJET

Tko to u Njemačkoj Karamarku piše gospodarski program?

18.04.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Klaus-Peter Willisch i Siegfried Schoenherr dvojica su njemačkih stručnjaka koje je HDZ angažirao za pomoć u pisanju svojeg dugoočekivanog gospodarskog programa. Otkrivamo tko su dvojica Nijemaca o čijim idejama i savjetima možda ovisi budućnost hrvatske ekonomije

Gostujući prošli tjedan u emisiji 'Javna stvar' HTV-a, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio je poslovično artikulirano i na nekoliko pitanja koja se tiče gospodarskog programa njegove stranke. Karamarko je naglasio da će HDZ-ova gospodarska politika forsirati razvoj malih i srednjih firmi, a za futurističke podvodne tunele koji će ispresijecati Jadran rekao je kako su 'šlag na torti'.

Iako bi gospodarski plan oporbe u situaciji višegodišnje recesije trebao biti jedan od ključnih programskih dokumenata, dostupan cijeloj hrvatskoj javnosti, HDZ zasad samo pušta probne balone po medijima. Jedan od njih je i isticanje sudjelovanja dvojice Nijemaca u sastavljanju programa koji bi trebao odrediti budućnost Hrvatske ako HDZ opet dođe na vlast, a to su zastupnik CDU Klaus-Peter Willisch i prof. dr. Siegfried Schoenherr s uglednom minhenskog ekonomskog instituta IFO, koje je Karamarko spomenuo i na HTV-u.

Dvojica njemačkih ekonomskih stručnjaka su i bili u Zagrebu u ožujku, kada se HDZ na svojim službenim stranicama pohvalio da s 'njemačkim partnerima razrađuje gospodarski program'. Uz Willischa i Schoenherra su na sastanku 'u ime HDZ-ova gospodarskog tima sudjelovali dr. Martina Dalić, dr. Goran Marić, Domagoj Ivan Milošević, dr. Đuro Njavro i savjetnik predsjednik HDZ-a Martin Pastuović, a njemački su stručnjaci bili u pratnji ravnatelja Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta Srećka Prusine'. Stoga smo se zapitali tko su Willisch i Schoenherr, njemački dvojac koji bi mogao značajno utjecati na ekonomsku budućnost Hrvatske.

Klaus-Peter Willisch rođen je 1961. u njemačkom gradiću Bad Schwalbachu, diplomirani je ekonomist i dugogodišnji član njemačkih demokršćana. Willisch je u Bundestag kao zastupnik frakcije CDU/CSU ušao 1998., a od 2002. do 2005. bio je zadužen za održavanje veza njemačkog i hrvatskog parlamenta. Willisch se još u Bundestagu bavio europskom i financijskom politikom, no proteklih se godina udaljio od politike Angele Merkel kada je riječ o spašavanju eurozone, zbog čega je pao u nemilost vrha stranke.


Naime, kako je izvijestio Frankfurter Allgemeine Zeitung krajem prošle godine, Willisch je 'izgubio mjesto u utjecajnog Odboru za financije Bundestaga zbog otvorenog protivljenja politici Angele Merkel' te je premješten u novoosnovani i ne toliko utjecajan Odbor za gospodarstvo i energiju. Prema pisanju FAZ-a, Willisch je o svojoj disciplinskoj smjeni obaviješten kratkim memorandumom, što je komentirao ovim riječima: 'Tko se postavi protiv sistema, bude kažnjen.' Willisch je u svojem napadu na europsku politiku Merkel bio i čest gost njemačkih medija predvodeći tzv. 'koaliciju desetorice', odnosno demokršćanske zastupnike koji su glasali protiv uspostave ESM-a (Europskog stabilizacijskog mehanizma).

U svakom slučaju, zanimljivo je da je Karamarkov HDZ za savjetnika iz sestrinskih njemačkih demokršćana dobio čovjeka u osobnoj nemilosti kancelarke Angele Merkel, koji je ujedno i protivnik spašavanja eurozone, što baš i nisu pozicije političkog mainstreama Njemačke i Europske unije. S druge strane, Willisch bi mogao HDZ poučiti i tome da glasna opozicija vodstvu stranke ne mora automatski značiti i izbacivanje.

Doktor ekonomskih znanosti Siegfried Schoenherr je pak za tportal.hr izjavio da su 'zasad vođeni samo neformalni razgovori s hrvatskom stranom' te da zbog toga 'ne može reći još ništa o gospodarskom programu HDZ-a'. Čini se da minhenski stručnjak smatra kako je program najveće domaće oporbene stranke daleko od gotovog pa je naglasio kako će rado više o njemu reći 'kada program bude postojao'.

Schoenherr na institutu IFO radi od 1984., i desetljećima se stručno bavi ekonomskim pitanjima Trećeg svijeta. Više godina živio je u Keniji, bavio se početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća regionalnim planiranjem u Zimbabveu, a glavni fokus njegova znanstvenog rada su 'ekonomije u transformaciji i zaostale u razvoju', zbog čega se među njegovim objavljenim radovima mogu naći naslovi poput 'Gospodarska situacija i reformski procesi u zemljama centralne Azije pod utjecajem rata u Afganistanu' (iz 2002.) ili 'Kazahstan - gospodarstvo i reforme' (iz 1996.).

Ukratko, HDZ je za pomoć na gospodarskom programu za spas Hrvatske pozvao stručnjaka za Treći svijet, što možda najviše govori o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj.