prebacivanje krize

Tko to tamo kuha: Je li nova epizoda starih trzavica na Kosovu Vučićevo odrađivanje prljavog posla za Kremlj?

01.08.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Kosovo je u nedjelju opet plesalo na rubu otvorenog oružanog sukoba između Srba i Albanaca. Tijekom cijelog dana u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici zavijale su sirene, a lokalni Srbi blokirali su ceste i granične prijelaze Jarinje i Brnjak. Poput šumskog požara proširile su se glasine o navodnim kretanjima specijalnih postrojbi kosovske policije dok se s druge strane upozoravalo na grupiranje srpske vojske na granici

Daljnju eskalaciju zaustavio je telefonski poziv američkog veleposlanika u Prištini kosovskom premijeru Albinu Kurtiju te je on pristao odgoditi provođenje sporne odluke za mjesec dana. Kosovo planira provesti odluku prema kojoj neće više priznavati srpske dokumente za ulazak na svoj teritorij. Umjesto toga će izdavati 'ulazno-izlazni' dokument koji će vrijediti tri mjeseca. Također se planira zabraniti korištenje registarskih oznaka za kosovske gradove koje su izdane u Srbiji.

Riječ je o recipročnim mjerama kosovske vlade jer Srbija već 11 godina izdaje posebne dozvole za građane Kosova koji posjeduju dokumente te države. Međutim histerija koju je izazvala Srbija privremeno je zaustavila provođenje odluke. Premijer Kosova Kurti tvrdi da su napetostima na sjeveru zemlje prethodile zapaljive izjave dužnosnika srpske vlade, a posebno je uperio prst u srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Vojnici NATO-a na cestovnoj blokadi kod Zubin Potoka Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP

'I prije nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prijelazima sa Srbijom, nelegalne srpske strukture na sjeveru počele su blokirati putove i pucati. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i prijetnji u Beogradu i Raški. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas događaju bile planirane i poticane', kazao je Kurti.

Srpski dužnosnici predvođeni Vučićem već danima stvaraju atmosferu ratnog stanja zbog kosovske odluke. Vučić je naveo da Srbija nikad nije bila 'u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas' te je poručio kosovskim Srbima da sačuvaju pribranost i ne daju povod da se puca u masu. Nazivajući Kosovo 'lažnom državom', a kosovskog premijera Kurtija 'miljenikom Kvinte' (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka), Vučić je ocijenio kako se čini da 'netko namjerno želi isprovocirati dodatne napetosti i probleme'. Uz izljeve svojstvene mu patetike, kazao je da im predstoji najteža politička borba.

>>> Zašto je Vučić izveo propali manevar s Jasenovcem? 'Sjedi na više stolaca, a kad god mu se neki od njih ljulja, on vadi Hrvatsku ili Kosovo'

'Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji. Želim zahvaliti onima koji su podržali Srbiju. Radimo na smirivanju svega. Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti. Srbija će pobijediti', naveo je Vučić. Uz unutarpolitičke probleme između Srbije i Kosova, koji stalno stvaraju napetosti - a Srbija je talac politike prema kojoj ne priznaje kosovsku nezavisnost, što ne može promijeniti ni svemoćni Vučić, dok Kosovo želi ostvariti suverenost na cijelom teritoriju države - postoje i vanjskopolitičke silnice.

  • +2
Aleksandar Vučić drži presicu o stanju na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: MILOS MISKOV / Sipa Press /

Zaoštravanje situacije na Kosovu u ovom trenutku sigurno ne odgovara Washingtonu, glavnom političkom pokrovitelju Prištine, maksimalno angažiranom na vanjskopolitičkom polju u Ukrajini. Sjedinjene Američke Države bez izravnog vojnog miješanja žele osujetiti rusku agresiju na Ukrajinu te bi otvaranje krize na Kosovu samo koristilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Tijekom sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom prije pet dana, kosovska predsjednica Vjosa Osmani referirala se upravo na ovu temu kazavši da će i dalje 'trebati postojanu potporu SAD-a, kao i europskih saveznika, kako bismo osigurali da se zaustave planovi Rusije, kao i njezinih opunomoćenika u regiji'.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Putin ju je pokušavao internacionalizirati i predstaviti kao sukob Rusije sa Zapadom, SAD-om i NATO-om te tako maskirati puki imperijalno-osvajački karakter rata. Zapadni Balkan je najpodložnije područje za izazivanje krize koja bi pomogla Rusiji proširiti sukob zbog niza tinjajućih konflikata, od stanja u Bosni i Hercegovini, preko Crne Gore, do Kosova. Naravno da su na vijesti o napetostima na Kosovu odmah skočili prominentni zastupnici kremaljskog režima. Neizbježna glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je 'Prištinu, SAD i EU da prestanu s provokacijama i poštuju prava Srba na Kosovu', a i notorni čečenski gubernator Ramzan Kadirov poručio je da prati situaciju, istaknuvši da u složenoj situaciji na Kosovu postoji treća strana, ona huškačka, a to je NATO.

  • +4
Kosovska Mitrovica Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Novakovic / Sipa Press / Profimedia

U svakoj od tri spomenute neuralgične balkanske kritične točke zajednička poveznica su Srbi koji žive u tim zemljama, a koji nisu zadovoljni svojim statusom. Neriješeno stanje plodno je tlo za izazivanje problema, a koji imaju i šire implikacije. Beograd koristi svoju manjinu u balkanskim zemljama kako bi preko nje širio utjecaj u kontekstu politike 'srpskog sveta'. Samo jedan mig iz Beograda, odnosno Aleksandra Vučića, dovoljan je da se sigurnosna situacija u spomenutim zemljama usije do predratnog stanja. Dovoljno je prisjetiti se situacije s litijama u Crnoj Gori ili stalnih prijetnji secesijom u Bosni i Hercegovini u aranžmanu Milorada Dodika.

I Hrvatska, koja nije toliko izložena unutarnjem faktoru nestabilnosti manipulacijom srpskom manjinom, treba biti na oprezu zbog mogućih provokacija politike 'srpskog sveta', kao što je bio nenajavljeni Vučićev pokušaj ulaska u Hrvatsku zbog posjeta Jasenovcu. Takva vrsta provokacije postala je uobičajena, posebno uoči proslave operacije Oluja. Huškačke izjave visokih dužnosnika, uključujući Vučića, uz potporu režimskih tabloida za koje su svi Hrvati ustaše, događaju se na dnevnoj bazi.

Vučić se u trenutku u kojem se ratu u Ukrajini ne nazire kraj nalazi u sve težoj situaciji jer ne može više sjediti na dvije stolice, biti dobar i sa Zapadom i s Rusijom – a i Kinom. Politika navodnog zalaganja Beograda da se pridruži europskim integracijama, pri čemu se obilato koristi financijskim šlagom koji u sklopu takvih aranžmana stiže iz Europske unije, došla je do zida dok se ne raščiste odnosi Srbije s Putinovim režimom.

  • +6
Blokada graničnog prijelaza Jarinje u rujnu 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Novakovic / Sipa Press / Profimedia

Nakon što je na proljetnim izborima postalo jasno da je popularnost vladajućeg Vučićeva režima u silaznoj putanji, doduše sporo silaznoj, a pritisnut je iznutra s Putinu još odanijim retrogradnim snagama i sve očitijim gospodarskim problemima, najbolji izlaz vidi u generiranju kriza.

U prilog tome kakva je politika Srbije prema regiji govori i poruka zastupnika i visokog dužnosnika vladajućeg SNS-a Vladimira Đukanovića, a on je u nedjelju napisao na Twitteru da se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u 'denacifikaciju Balkana'. Riječ je o izgovoru koji je Rusija iskoristila kako bi napala Ukrajinu pa ne treba biti genij da se zbroji dva i dva i shvati o čemu se raspravlja u vrhu srpske vladajuće stranke.

Đukanović se u ponedjeljak posuo pepelom zbog tvita i ispričao Vučiću zbog problema koje je izazvao njemu i zemlji, nemušto se izmotavajući da je sve to učinio u šali. Ili je izletio s nečim s čime nije smio u javnost prije nego je dobio dozvolu pa je završio na ribanju kod vrhovnog vođe. No njegovu 'šalu' svi bi u regiji trebali uzeti više nego ozbiljno i zapitati se - sprema li se na Balkanu novi rat.