tržište nekretnina

Tko sve kupuje nekretnine u Osijeku i po kojoj cijeni? Otkrili smo zanimljivu stvar

26.08.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Koliko god ih se ponudi tržištu, nedostaje stanova u Osijeku. Čak 95 posto novogradnje proda se, kako govori agent za prodaju nekretnina, još dok stan nije ni završen. Provjerili smo tko su kupci i zašto se sve više Zagrepčana odlučuje za nekretnine u Osijeku

Još se ni ne izgrade, a stanovi u Osijeku već su prodani. Koliko god ih se ponudi tržištu, kupaca uvijek ima. Kao da čekaju u redu.

'Potražnja je znatno veća od ponude, što je uzrokovano padom kamata na štednju. Zbog toga se 70 posto stanova prodaje kao investicija', objašnjava trendove na tržištu nekretnina u gradu na Dravi Zoran Barišić iz Ljubek nekretnina.

Skočile su i cijene mjesečnog najma. Pa tako, ilustrira konkretnim primjerom, za klasični dvosoban stan treba platiti od 200 do 350 eura.

Skromna je i ponuda rabljenih stanova. Čim se nešto novo pojavi u oglasu, odmah ode.

'Nekretnina je najstabilnija valuta, to se pokazalo kroz povijest', slaže se Krunoslav Šabić, vlasnik Tasman nekretnina.

  • +5
Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Traže se, potvrđuje Šabić, i kuće, ali manje nego stanovi. Kupuju mladi ljudi, zaposleni, ali i oni koji umjesto da stave svoj novac na štednju u banku, žele ga oploditi i zaraditi. Procvjetao je stoga i dnevni najam.

'Sada smo se po cijenama izjednačili sa sličnim gradovima', dodaje.

Osječkim agentima u oko je upao još jedan detalj. Među kupcima posljednjih godina ima sve više onih sa zagrebačkom adresom.

'Baš nedavno sam imao slučaj da je IT-jevac, kojemu je svejedno gdje radi, prodao kuću u Zagrebu i preselio se u Osijek jer su on i njegova partnerica uočili da je ovdje život jeftiniji, a grad je dovoljno velik, ima dovoljno sadržaja, sveučilište, no vozeći se na posao i s posla ne gube puno vremena, nego mogu i biciklom s jednog na drugi kraj grada', opisuje kupce koji kucaju na vrata Ljubek nekretnina.

Ima pak i onih Zagrepčana koji su, kada su stavili računicu na papir pa podvukli crtu, shvatili da svojom ušteđevinom u glavnom hrvatskom gradu ne bi mogli kupiti ni garažu, a u Osijeku su na rubnim dijelovima za, primjerice 40.000 eura, mogli doći do garsonijere.

'Prilikom kupnje vodili su se time u kojim gradovima mogu za svoj novac nešto kupiti i iznajmljivati. Jednostavno, spašavaju svoj novac', rezimira Barišić, dodajući da cijene kvadrata u Osijeku ne bi više trebale rasti i da će stagnirati.

'Trenutno se kreću oko 1700, 1850 eura po kvadratu do oko 2000 eura', govori.

Cijena četvornog metra luksuznog stana u novogradnji može poletjeti i do 2200 eura, napominje Šabić. Za rabljene je kvadrat nešto povoljniji, pa se može pronaći od 1300 do 2000 eura, što opet ovisi o lokaciji i uređenosti same nekretnine.

'Traže se mikrozone, mirna naselja. Kupcima je tako privlačna Ilirska ulica, na 400 metara od samog središta grada, a opet nema toliko prometa i buke', ističe Šabić dok Barišić smatra da će Osijek u narednih deset godina postati jedan od najtraženijih gradova u Hrvatskoj.